Det började redan 2010, när Motala kommun beviljade ett lån på 3 miljoner kronor till klubben, efter att man dragit på sig "stora kortfristiga skulder" (läs förarskulder) och behövde pengar snabbt för att lösa dem.

Det fick man.

Piraterna skulle betala av lånet med 75 000 kronor per år, samtidigt som kommunen skrev av samma belopp. Plus att kommunen ansåg att det fanns ett marknadsvärde i Piraterna och skrev av 150 000 kronor till.

Klubben har skött sina avbetalningar och betalat in 600 000 kronor under de år som gått.

Men än återstår en del pengar att betala.

Under 2016 fick Piraterna problem igen. Med ekonomin. Därför beslutade kommunfullmäktige att betala ut en miljon till, pengar som skulle återbetalas på tio år, med start juni 2017.

Av det har man amorterat två gånger, sammanlagt 133 334 kronor.

Artikelbild

Resten återstår.

Trots dessa lån hamnade Piraterna återigen i knipa under 2017, så illa så att man var tvungen att sälja de byggnader man till stor del kunnat bygga med hjälp av lånade pengar och bidrag från kommunen.

4,2 miljoner kostade köpet och enligt uppgift var de kortfristiga skulderna, de flesta till förare även denna gång, drygt 2 miljoner kronor. Hur stora skulderna var är det ingen som vet, de uppgifterna har inte gjorts offentliga.

I samband med att kommunen köpte byggnaderna ställdes inga krav på att de lån man tidigare betalat ut skulle regleras.

Kommunen lyckades heller inte teckna ett avtal med Piraterna och resten av SMK Motala, vilket betyder att speedwayklubben fått fritt tillträde till kommunens anläggning utan att betala en enda krona i hyra under hela 2018 och början av 2019.

Vilka andra idrottsföreningar i Motala har den förmånen?

För en tid sen kom också uppgifter om att kommunen funderade på att sälja tillbaka arenan för den symboliska summan av en krona. För att slippa problemet med hyresavtal och kommande kostnader för renoveringar. Det förslaget drogs tillbaka, men man har redan under 2018 lagt sexsiffriga belopp för att rusta upp bland annat elsystemet vid arenan.

Till sist fick också Piraterna rådigheten att få sälja arenanamnet till ett privat företag, utan avtal med kommunen, och stoppa pengarna i egen ficka.

Jag förstår att andra föreningar i Motala tycker det här sticker rejält i ögonen.

Och det som besvärar kanske allra mest är att Piraterna inte har någon ungdomsverksamhet att tala om. Enligt hemsidan har man ett ungdomslag ihop med Indianerna och Örnarna och kommer köra en hemmamatch i Motala under säsongen.

I övrigt är det blankt.

Det här har tärt på Motalabornas förtroendekapital för föreningen.

Något de måste jobba stenhårt för att få tillbaka.