Han tränade stenhårt i våras och somras. Planen för den före detta ungdomslandslagsspelaren var att komma tillbaka på en högre nivå i hockeyn.

Nog blev han vältränad alltid. Och nog har han presterat på toppnivå, låt vara att det inte är på den högsta nivån. Det blev inte heller spel i Vimmerby Hockey i division ett som det kanske var tänkt, utan i Virserum i trean.

Bortsett från det. Siffrorna och statistiken talar sitt eget tydliga språk: 95 poäng på 22 spelade matcher, 50 gjorda mål – och ett poängsnitt per match på 4,32 poäng. Ingen annan i Sverige har ett högre snitt i hela seriesystemet, enligt HockeySverige.se

Artikelbild

| Poängmaskinen Simon Dahl var inblandad i fyra av fem mål i VSGF:s seger över Lenhovda.

– Det är fantastiskt kul. Jag tror inte att jag har fattat det än. Det är så coolt. Jag har sett att det finns andra spelare som gjort fler poäng än mig, men att jag har högst poängsnitt.

– Jag är nästan mållös... och att jag gjort 50 mål. Det är en magisk gräns.

Simon Dahl, med Tingsryd som moderklubb, berättar vidare att en starkt bidragande orsak till hans enorma poängproduktion, beror på den nyss nämnda stenhårda försäsongen.

– Jag vägde nästan 100 kilo och kände verkligen att jag ville komma i form. Jag var tvungen att ta tag i det. Jag började träna hårt, samtidigt som Per Ekbjörn hjälpte mig med kosten.

Dahls fysiska form gjorde att hans förra klubb, Vimmerby Hockey, kom in i bilden.

– Jag var tränad för att spela på den nivån och låg faktiskt i toppen på fystesterna i augusti.

Dahl gjorde ett par matcher med VH, men till slut blev det ingenting. Valet föll istället på en fortsättning i Virserum. Och där har det – som ni vet – blivit en fullkomlig succé, både spelmässigt och poängmässigt.

– Men jag har verkligen inte gjort det själv. Det är ju inte så att jag har tagit pucken i egen zon och dribblat av fem "gubbar" och gjort mål. Mycket är Jim Nordhs och Andreas Lundgrens förtjänst. Vi har klickat otroligt bra i vår kedja.

Jo, det förstår vi när vi grottar ner oss i statistiken, som visar att Nordh har 72 poäng (27+45) totalt och Lundgren 44 poäng (14+30). Virserum körde mer eller mindre över motståndet i grundserien och vann samtliga 15 matcher. Vägen till Alltrean gick lätt som en plätt – för VSGF och Simon Dahl.

Väl i Alltrean har det gått lite trögare för de blåvita, i alla fall till en början.

– Vi var inte alls där vi ville vara efter första rundans sju omgångar. Vi slarvade bort mycket poäng och vi gjorde inte vad som krävdes. Sedan hade vi ett snack och därefter har vi gått rent. Det har blivit lugnare för varje match, säger Simon Dahl och fortsätter:

– Kanske att några kände ett visst tryck och att det var stora förväntningar på oss. Nu känns det som att vi kommit över den tröskeln och att viljan att vinna blivit större än rädslan för att förlora. Visst, det är en klyscha, men jag tror att den stämmer in bra på oss.

Med fyra matcher kvar att spela har tabellfyran Virserum skapat sig ett bra läge att bli topp-fyra. Med andra ord de fyra lagen som är klara för den kommande kvalserien. VSGF har sju poäng ner till femteplacerade Lenhovda. Torsdag kväll väntar serieettan Trelleborg hemma.

– Jag möter faktiskt hellre både Trelleborg och Guts (också topplag), än Åseda och Lenhovda. Det är tuffare matcher mot dem eftersom det är derbyn, säger Dahl.

I en framtida kvalserie (vi räknar med att Virserum tar sig dit) kämpar fyra lag om förstaplatsen, som innebär uppflyttning till division två.

VSGF lär ha en bra chans – inte minst då de har flera så starka poänggörare och duktiga spelare i sitt lag. Som bland andra Simon Dahl, han som har högst poängsnitt i hela Sverige.

Han lär snart nå 100 poäng totalt den här säsongen.

– Det är en kittlande tanke...