Flera lokala framgångar i lyckat rally: "Är nöjda"

Emiltrofén 2023 blev en succé – ur flera aspekter. Frånsett då att fjärde specialsträckan ströks sedan ett ekipage kört på en telestolpe. "Vi har fått mycket uppskattning och det gick också bra för många förare från trakten", säger tävlingsledaren Alexander Alexandersson.

Hemmaåkaren Kjell Fransson hittade som väntat runt bra på skogarna i trakten och segrade i sin klass.

Hemmaåkaren Kjell Fransson hittade som väntat runt bra på skogarna i trakten och segrade i sin klass.

Foto: Andreas Johansson

Rally2023-09-03 13:14

Fler startande än tidigare, perfekt väder och härliga slingrande grusvägar. Det var upplagt för succé för årets upplaga av Emiltrofén, som avgjordes i skogarna i Vimmerby med omnejd. 

– Det är högre status på tävlingen i år då vi tagit steget till att bli en del av Svenska Rallycupen, sa Alexandersson till Vimmerby Tidning inför racet. 

I många av klasserna som kördes under lördagen var det dramatiskt och riktigt täta medaljstrider. 

Hemmaföraren Kjell Fransson i par med sonen Peter nämndes som favorit i sin klass – och jodå VMS-paret höll för trycket. Men det satt ganska hårt åt. Franssons var tio sekunder före tvåan i loppet, Mats Lindwall. 

undefined
Viktor Karlsson slutade tvåa i sin klass och sjua totalt.

Även Vimmerbyföraren Viktor Karlsson med co-driver Jonas Magnér sågs med stora chanser att lyckas i sin klass. Även här gick det bra. Det slutade med en andraplats, 18 sekunder från segern. Målillas Patrik Lund kom också på pallen efter att ha blivit tvåa i A/B-förare grE. VMS-förarna Oskar Andersson och Peder Andersson kom också högt upp i sina respektive klasser, då båda var trea. 

Sporten tog ett snack med tävlingsledaren Alexander Alexandersson dagen efter rallyt. 

Han summerade det så här: 

– Det mesta har flutit på väldigt bra. Förutom då att vi fick stryka SS4 efter en incident. En förare körde på en telestolpe och elen slogs ut i den här byn i Tuna-trakten för en stund. Det var en kabel som gick av. Som tur var klarade sig båda i bilen utan skador. 

Alexandersson uppskattar att det varit mycket folk i omlopp för att följa rallyt på nära håll. 

– Det är de indikationer som jag har fått. Tydligen var det extremt mycket åskådare på SS2, trots att vädret inte var det allra bästa på den sträckan. Och jag har nog inte sett så mycket folk på ett rally här någonsin som när förarna kom till sista sträckan i Gnagaredalen. 

undefined
Totalsegrare. Lessebos Arvid Johansson körde snabbt och vann.

Vad har du fått för reaktioner från förarna?

– Många har varit väldigt nöjda med upplägget, med vägarna och dess karaktär. De säger att de haft en bra upplevelse. Vi har också fått beröm från domarna. 

Efter många månaders förberedelse och mycket arbete kan han och Vimmerby MS pusta ut efter att tävlingen genomförts, eller?

– Ja, haha. Inte riktigt. Det är en hel del efterarbete kvar att göra. Och jag måste tacka alla fantastiska funktionärer. Utan dem hade det här inte varit möjligt.

Vimmerbys Peder Andersson gjorde det bra och slutade trea i sin klass.
Vimmerbys Peder Andersson gjorde det bra och slutade trea i sin klass.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!