Samarbetet samt noterna A och O i rally

På lördag är det Autoglym Ralli i Finland där Järnforsenkillen Victor Karlsson gör sin säsongspremiär. Sporten träffade honom tidigare i veckan för att prata om hans passion för rallysporten.

Victor Karlsson framför förarplatsen i sin Toyota.

Victor Karlsson framför förarplatsen i sin Toyota.

Foto: Magnus Strömsten

Rally2021-07-02 11:00

Det är en solig tisdagseftermiddag i Järnforsen, närmare bestämt på industriområdet vid Missionskyrkan. Där inne bland bråte och verkstäder i trä och plåt gömmer sig Victors lokal. Det tar lite tid för oss att hitta rätt inne då det är snarlika byggnader överallt men till slut så ser vi Victor efter en vänstersväng in på en trång passage, där han håller på att fixa och dona med det som ser ut att vara helgens rallybil. 

Vi stiger ur redaktionsbilen i värmen, solen ligger på området ordentligt och vi möts av Victor som berättar lite kort om vad han gör undertiden han väntat på oss innan vi går in i garaget. Han är 28 år från Järnforsen och rallyt började Victor med tidigt. 

– Jag har kört rally sen 2009. Då var jag 16 år och det är då man får börja med sporten, säger Victor. 

Han började med motordrivna sporter tidigt men då på två hjul. 

– När jag var fyra år gammal började jag köra motocross på hobbynivå och jag kollade rallytävlingar under min uppväxt. Jag har dock alltid vetat att jag vill köra bil, säger han. 

Rallysporten beskriver Victor som en häftig sport där allt hänger på föraren och kartläsarens samarbete. Nu kamperar Järnforsenkillen tillsammans med kartläsaren Jonas Magnér och det var på en tävling som konkurrenter de stötte på varandra. 

– Vi var på en tävling. Jag som förare och han som kartläsare för två olika ekipage. Därefter hade vi båda avhopp på kartläsare respektive förare och då började vi prata med varandra för att se vad det kunde leda till. Nu, några år senare, är vi som ett gift par, säger Victor och småskrattar lite försiktigt. 

Duon har arbetat ihop sen 2017 och Victor poängterar att deras kemi är i överkant av hur bra man kan ha det. När jag frågar vad som leder fram till ett sådant bra arbete mellan de två olika rollerna blir Victor tyst och tänker en stund inne i garaget med vita väggar med högt i tak bland arbetsbänkar och verktyg. 

– Det handlar nog helt enkelt bara om att köra och tävla tillsammans under en längre tid så man lär känna varandra. Men det är inte så vanligt att man får det här perfekta klicket eller vad man ska kalla det, säger Victor.

undefined
Jonas Magner och Victor Karlsson har jobbat tillsammans i tre år.

Det blir alltså besök i Finland till helgen för duon som uppladdning inför stundande SM-säsong. Varför det föll på Finland var förarbetet. 

– På SM får vi reka sträckorna innan och skriva våra egna noter. Vi ville ha en sådan tävling nu innan och då föll valet på Autoglym Ralli i Finland, säger han och fortsätter: 

– Notskrivningen är en färskvara. Nu var det flera månader sen vi gjorde det i skarpt läge men vi har övat lite på det under våren. Blir något fel blir det galet på tävling och sabbar allt. Man åker både säkrare och fortare på sina egna noter. 

undefined
Victor Karlsson samtalar i sin lokal i Järnforsen.

För en rallyförare på Victors nivå är det inte bara tävling och träning utan det är mycket annat arbete, inte minst administrativt. 

– Man måste jaga sponsorer och det är tufft, sponsorerna är allt. En tävlingshelg kan lätt resultera i utgifter på 50 000 kronor. Ska man till exempel öva vinterrally får man hyra vägar 100 mil härifrån. Det är tjäna pengar på dagarna och hålla på med rally om kvällarna som gäller, avslutar han bestämt. 

Nu till helgen väntar alltså Autoglym Ralli för Victor och Jonas samt Toyotan. Ett rally som bland annat VM-förarna Esapekka Lappi och Thierry Neuville har vunnit.

Victor Karlsson har koll på alla motordelar.
Victor Karlsson har koll på alla motordelar.
Victor Karlsson

Ålder: 28 år

Bor: Järnforsen 

Familj: Mamma och Pappa

Yrke: Snickare

Äter: Grillat

Läser: Bilsporttidningar

Dricker: Coca-Cola

Aktuell: Kör rally i Finland till helgen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om