Nu är rallyfesten igång

Under onsdagskvällen drog den inledande publiksträckan i midnatssolsrallyt igång. Per Göthberg och Robert Eriksson hade den snabbaste tiden med sin Porsche.

De sista förberedelserna innan start.

De sista förberedelserna innan start.

Foto: Haris Dreco

Rally2018-06-27 20:27

Inför den första specialsträckan i årets midnatssolsrally bestämdes det att det skulle bli kortare startmellanrum mellan de tävlande. Förra året startade bilarna med 60 sekunders mellanrum, något som nu halverats till 30 sekunder. Att det var ett snabbare tempo märktes också på plats, när förarna rullade fram sina bilar till rampen för att ge sig iväg och funktionärerna fick skynda sig på för att få allt på plats.

Bil efter bil kom i väg i den stekande hettan under onsdagen. Speakern för eventet ropade ut att det blir uppemot 40 grader varmt inuti bilarna där förarna sitter i sina overaller och hjälmar. Publik och förare tog skydd under tälten och i skuggan och en av dem var Stig Blomqvist. Han deltar för sin tredje gång i Vimmerby och delar med sig av sina tankar om dagen.

– Det blir varmt i bilen men det är ändå kul när det är så här bra väder, säger Stig.

Vad har du för förhoppningar?

– Jag vet faktiskt inte. Det kan bli hur som helst men det har gått bra för mig de senaste åren, nu får vi se hur det blir i år, säger han.

De klassiska bilarna var allt från Porsche, Audi, Ford, till Volvo och Opel. När alla bilar hade rullat ut för rampen och åkt sin sträcka kom också resultatet. Föraren Per Göthberg och hjälpföraren Robert Eriksson från Eskilstuna MK hade åkt sträckan snabbast i sin Porsche på tiden 1.55.1. Mats Jonsson, som var snabbast på KAK Midnattssolsrallyts inledande publiksträcka förra året, blev tvåa i år.

På torsdag morgon startar Etapp 1, som går norrut från Vimmerby. Det fortsätter sedan fram till lördagen då den sista etappen körs, västerut från Vimmerby. Midnattssolsrallyt avslutas sedan med en prisutdelningsbankett på lördagskvällen.

För tredje året i rad kördes Midnattssolsrallyt i Vimmerby med omnejd.
För tredje året i rad kördes Midnattssolsrallyt i Vimmerby med omnejd.
Midnattssolsrallyt

Körs 27 juli–30 juli i år

Vimmerby som centralort

17 specialsträckor fördelade på tre etapper med tre nattuppehåll

Banan är runt 780 km lång, varav 160 km är specialsträckor

Öppet för bilar byggda 1990 eller tidigare

Sedan 2006 körs det som en historisk tävling

Två huvudklasser: Historic och Regularity

Sveriges största rally för historiska tävlingsbilar

Kördes ursprungligen mellan 1950 och 1964

Källa: Midnatssolsrallyt.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om