Bengtsson: "Jag kör på i min fart"

Just nu har han inte topphästarna för att vara i världseliten. Rolf-Göran Bengtsson siktar dock mot nya mästerskapsstarter, men det får ta den tid det tar. –Jag försöker inte göra våldsamma saker för att komma i position utan jag kör på i min fart, säger 58-åringen.

Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W under SM-tävlingarna i Falsterbo. Den elvaårige hingsten är topphästen i den svenske veteranens stall just nu.

Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W under SM-tävlingarna i Falsterbo. Den elvaårige hingsten är topphästen i den svenske veteranens stall just nu.

Foto: Anders Bjurö/TT

Ridsport2020-08-15 10:05

Rolf-Göran Bengtsson är sedan många år baserad i Tyskland och bedriver en egen utbildnings- och tävlingsverksamhet med sin fru Evi på deras anläggning i Itzehoe, några mil norr om Hamburg.

När coronapandemin slog till med full kraft i Europa i början av 2020 stannade allt av.

– Allting har legat totalt på is. Det har inte hänt någonting. Försäljningen har ju stort sett varit noll. Till sist har det kommit i gång lite grann, men det har inte riktigt varit några tävlingar att åka på för att köpa några hästar, säger Bengtsson under SM-tävlingarna i Falsterbo.

Trygga hästägare

Hans hästägare har dock visat en stor förståelse för situationen.

– Vi har haft trygga och säkra hästägare, som har orkat hålla ut den här tiden. Egentligen har det ju bara handlat om att fortsätta att träna sina hästar. Men hästägarna har varit trogna allihop, så vi har inte missat någon.

Tyskland har haft en annan smittskyddsstrategi än Sverige, även om det har funnits regionala skillnader.

– Jag tror att det har varit hårdare för oss i Tyskland än vad det har varit i Sverige. Vi har haft mer restriktioner med masker och grejer. Men vi har hållits oss på vår kant hemma.

När tävlingar väl började arrangeras under sommaren drabbades stallet av en ny motgång.

– Jag fick tyvärr ett bakslag med virus i stallet efter att vi precis hade kommit i gång. Så vi fick vänta i fem veckor till och jag är egentligen inte riktigt i gång, men jag tyckte det var kul att komma till Falsterbo i vilket fall som helst.

Rolf-Göran Bengtsson bröt mark när han blev förste svensk att hoppa hem ett mästerskapsguld i EM 2011. Han är även den ende svensken att vara rankad etta i världen och vinna Global Champions Tour totalt. På meritlistan finns även OS-silver såväl individuellt (2008) som i lag (2004) och ytterligare medaljer i EM.

"Skulle vara kul"

Numera har dock inte 58-åringen tillräckligt bra topphästar för att ta vare sig en A-landslagsplats eller få inbjudningar till de allra största tävlingarna. Hans senaste mästerskap var OS i Rio de Janeiro 2016, men tro inte att Bengtsson har gett upp tankarna på att få hoppa på de stora arenorna.

– Om det är plats i laget och jag har en häst som skulle kunna göra det, så givetvis är jag där. Jag försöker inte göra våldsamma saker för att komma i position utan jag kör på i min fart och passar det så är jag där. Men det skulle vara kul, säger han.

Rolf-Göran Bengtsson har inte ridit något internationellt mästerskap sedan OS i Rio de Janeiro 2016, men hoppas i framtiden ha tillräckligt bra hästar för att ingå i A-landslaget igen.
Rolf-Göran Bengtsson har inte ridit något internationellt mästerskap sedan OS i Rio de Janeiro 2016, men hoppas i framtiden ha tillräckligt bra hästar för att ingå i A-landslaget igen.
Fakta: Rolf-Göran Bengtsson

Född: 2 juni 1962.

Bor: Itzehoe, Tyskland.

Familj: Frun Evi och dottern Pamina.

Klubb: Flyinge Hästsportklubb.

Främsta meriter, individuellt: EM-guld 2011, OS-silver 2008, EM-brons 2001, VM-fyra 2014. Vann Global Champions Tour 2016. Fick Radiosportens Jerringpris 2011.

Lag: OS-silver 2004, EM-silver 2001, EM-brons 2013.

Övrigt: Tillsammans med Casall världens bästa hoppningsekipage 2014. Varit rankad som världsetta. Deltagit i nio världscupfinaler och har vunnit runt 60 GP-hoppningar sedan den första 1996.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!