Två SM-guld och ett brons samma helg

Helgen kunde inte bli så mycket bättre för Annelie af Ekenstam och hennes häst Kira när de deltog i SM i Skåne i helgen.

Sofie Bengtsson gjorde hoppmomentet i allround-tävlingen tillsammans med hästen Kira.

Sofie Bengtsson gjorde hoppmomentet i allround-tävlingen tillsammans med hästen Kira.

Foto: Privat

Ridsport2024-07-29 17:00

SM-tävlingarna för fjordhästar hölls i år på Björbäcks ryttarförenings anläggning i Våxtorp i Skåne. I tävlingarna deltog lite fler än 60 hästar. De gjorde upp om SM-titlarna i bland annat brukskörning, bruksridning, dressyr och hoppning. Och så fanns det en gren kallad allround med fyra delmoment.

Två av guldmedaljerna och en av bronsmedaljerna togs hem av Vimmerby-ryttaren/kusken Annelie af Ekenstam tillsammans med hennes häst Kira. Guld blev det i bruksridning och allround och brons i brukskörning.

Till sin hjälp hade hon även 15-åriga junioren Sofie Bengtsson som hon samarbetat med i flera år. Sofie fick göra hoppmomenten i allroundtävlingen.

– Hon har ridit hos mig i några år och älskar hoppning, berättar Annelie af Ekenstam.

Hur gjorde ni med guldmedaljen. Blev det vinkelslipen?

– Tyvärr är det ingen riktigt guldmedalj men vi har delat priser.

Hon säger att tävlingsplatsen låg perfekt med nära till camping. 25 millimeter regn var utlovat men det blev bara några småstänk.

– Banorna var roliga men också utmanande. Det var rätt bra konkurrens med duktiga kuskar och ryttare. Inget var givet utan det var spännande in till sista grenen.

undefined
Förutom hoppmomentet i allround-tävlingen gjorde Annelie af Ekenstam med hästen Kira alla moment i de olika tävlingarna.

Kira har tävlat förut men mer på hemmaplan. SM-tävlingen blev hennes första stora tävling och dessutom på bortaplan i fyra dagar. 

Hur kändes det sedan när du plockade så många fina placeringar?

– Det var helt otippat, jag tänkte bara göra en bra runda. Trodde inte att det skulle bli så här bra.

Till sin hjälp vid tävlingarna hade hon sin mamma Agneta Ekbrant.

– Jag blev så himla glad och min mamma började gråta, berättar Annelie af Ekenstam.

Hemma satt maken, som är bra på att räkna ut placeringar. Till honom ringde Annelie och berättade hur det gick och så fick maken räkna fram ställningen.

– Han är superduktig på placeringar och jag ringde honom direkt och då sa han att nu ligger du såhär och då bara tjöt vi av glädje allihopa.

undefined
Det blev två guld och ett brons under helgens SM-tävlingar i Skåne för Annelie af Ekenstam med hästen Kira.

Annelie af Ekenstam har ridit sedan hon var nio år. Hon avlar också hästar och Kira är fjärde generationen av hennes egna fjordhästar.

Vad utmärker fjordhästar?

– De är arbetsvilliga, tåliga, friska och trevliga. De är helt fantastiska och kan göra allt. Både barn och vuxna kan rida dem, berättar Annelie af Ekenstam.

Sista augusti till första september blir det hästtävling på Annelie af Ekenstams egen gård i Sjösätter mellan Djursdala och Locknevi. Då blir det brukskörning, skogskörning och bruksridning med fjordhästar av alla raser och korsningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!