Diana Zet bäst på Axevalla

Diana Zet är kullens drottning bland de fyraåriga, svenskfödda travstona. Under söndagseftermiddagen tog hon hem sin tredje storloppsseger då hon vann Stochampionatet på Axevalla. –Den här hästen verkar veta exakt när det är finallopp, sade Daniel Redén.

Tränaren Daniel Redén hyllar Diana Zet. Arkivbild.

Tränaren Daniel Redén hyllar Diana Zet. Arkivbild.

Foto: Thomas Johansson/TT

Ridsport2020-07-19 18:00

Det var en andfådd Daniel Redén som uttalade sig kort efter att Diana Zet hunnit gå i mål på Axevalla travbana utanför Skara.

Den så framgångsrike tränaren hade nämligen själv fått göra en insats under loppet.

– Ja, jag såg hur det flög av en huva från en kusk och hamnade inne på banan, på just innerspåret. Jag tänkte att ”nej, Diana Zet kommer hoppa över den” så jag fick springa in och få bort den, sade Redén.

Förutsättningarna i årets upplaga av Stochampionatet var speciella på många sätt. Dels det faktum att loppet avgjordes inför tomma läktare, men även utifrån den väderlek som uppstod i avgörandet stund.

Plötsligt regn

Tio minuter före startbilen släppte fältet till Stochampionatets final öppnade sig himmelen och en störtskur gjorde plötsligt förutsättningarna svårbedömda.

Hur till vida banan hann bli tungsprungen eller svårbemästrad kan kuskarna knappast hunnit uppfatta, men att de fick en viss respekt för förutsättningarna rådde det inget tvivel om.

Loppet gick nämligen mycket långsamt med Diana Zet i ledningen och den tydliga utmanaren Ganga Bae på utsidan. Vid utgången av slutkurvan hade Ganga Bae ett grepp, men Diana Zet tog fram sitt krigarhjärta och kontrade.

2,4 miljoner

– Det känns som att den här hästen är som en ettåring i psyket. Hon var dålig i genrepet på Axevalla i början av juni, men sedan körde jag ett tuffare jobb här hemma med henne. Då var det som att hon kände att ”jaha, nu är det dags att börja tävla igen”. Hon var fin i försöket och de här hästen verkar veta exakt när det är finallopp, sade Daniel Redén.

Segern var värd 2,4 miljoner kronor och Daniel Redén och Stall Zet fyllde på med ytterligare 600 000 kronor eftersom stallets andra häst Award Kronos slutade trea.

För segerkusken Örjan Kihlström var detta hans sjunde seger i Stochampionatet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om