Snacka om SM-framgångar – trion tog sex medaljer

Det var tveksamt att de ens skulle kunna tävla i SM. De tog sig dit – och imponerade stort. "Det gick otroligt bra och vi tog flera guldmedaljer", säger Jenny Ambrosiani efter framgångarna i SM för fjordhästar.

Det blev succé för Jenny Ambrosiani, Annelie af Ekenstam och Pia Young när SM för fjordhästar avgjordes.

Det blev succé för Jenny Ambrosiani, Annelie af Ekenstam och Pia Young när SM för fjordhästar avgjordes.

Foto: Privat

Ridsport2022-08-02 19:00

Det gick inte bara bra för trion från Vimmerbytrakten. Det blev kort och gott, succé.

Medaljskörden talar sitt eget tydliga språk: fyra guld, ett silver, ett brons.

– Ja, det gick över förväntan, säger Jenny Ambrosiani med ett skratt.

Egentligen var det inte tänkt att hon skulle ha tävlat, men hon fick hoppa in då Pia Young var krasslig och inte kunde delta i dressyr- och hoppmomentet. Hur det gick? Jodå...

– Jag lyckades kvala in på ganska kort varsel och det slutade med att jag vann både i hoppning och dressyr i unghästchampionatet för femåringar med Höjgaards Quennie. Dessutom tog Pia guld i brukskörningen med samma häst.

SM avgjordes i trakten av Nynäshamn utanför Stockholm och det ställs stora krav, inte minst på hästarna. Allsidighet är ett måste för att nå framgång. Som i till exempel disciplinen Brukskörning. Enkelt uttryckt går det ut på att häst och kusk med stor vagn kör genom en bana och ska utföra flera moment så bra som möjligt. Som bland annat att manövrera i små utrymmen, trava genom portar och ta sig igenom vattenhinder.

– Det är ganska klurigt och det gäller att hästen är cool och samtidigt lydig, menar Ambrosiani.

– Samspelet mellan häst och ryttare är A och O. Man måste lita på varandra, poängterar Annelie af Ekenstam.

Hon nådde också finfina resultat, med sin rutinerade häst, den 25-åriga Yrja.

– Hon är helt enkelt bäst och underbar. Yrja är snäll, lyhörd och väldigt trygg i sig själv.

Tillsammans blev de trea och tog brons i Allround-klassen, där fyra grenar ingår.

Inte nog med det. Yrja och Annelie var dessutom bäst av alla i brukskörningen och fixade också ett silver i bruksridningen (utan vagn).

I SM tävlade trion för Kalmar Läns Fjordhästförening, som enda ryttare. De kom också trea totalt i länskampen, trots att de bara var tre till antalet, till skillnad från många av de andra länen som var betydligt fler.

– Det var ett fantastiskt facit och förstås alltid roligt när det går bra. Lastbilen gick tungt hem med tanke på alla medaljer, haha, säger Jenny Ambrosiani.

Men...allt är inte guld och gröna skogar, trots SM-framgången.

Pia Young vet.

– När jag var ute och körde i skogen häromdagen gjorde jag en missbedömning, hamnade i en grop och tippade omkull. Och ja... ena armen bröts. Det gör jätteont nu och jag ska opereras i morgon (onsdag).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!