Formen är på topp – frågan är bara om VM blir av

"Han är i sitt livs form och känns superstark". Det säger landslagsryttaren i distansritt Kjell Westerback om Hadari som han ska tävla med på VM i Italien om knappt två månader. Om tävlingen blir av vill säga.

Kjell Westerback galopptränar Hadari i den kuperade terrängen i Djursdalatrakten. Ekipaget förberder sig för VM i distansritt där de är ett av fyra som representerar Sverige.

Kjell Westerback galopptränar Hadari i den kuperade terrängen i Djursdalatrakten. Ekipaget förberder sig för VM i distansritt där de är ett av fyra som representerar Sverige.

Foto: Magnus Strömsten

Ridsport2021-03-25 16:30

Vi möter upp Kjell Westerback när han är ute på ett träningspass med Hadari en lördagsförmiddag. Det är galoppträning som gäller och ryttaren har bitvis fullt sjå att övertyga hästen om att hålla igen.

– Man märker verkligen hur kul han tycker det är att springa. Han vill bara dra iväg i full fart, men då är det min uppgift att se till att hålla igen så tempot blir lagom, säger Kjell Westerback som håller till på gården Ungsbo i Djursdalatrakten och nyttjar den kuperade terrängen i området till stor del i träningen av hästen.

undefined
Kjell har kunnat träna Hadari som planerat under vintern som bjudit på fina träningsförhållanden.

Kjell och Hadari rider för Tjust Distansklubb och vann SM i distansritt över 160 kilometer 2019 och kvalade därmed in som ett av fyra ekipage att representera Sverige på VM i Italien. Mästerskapet skulle ha avgjorts i september 2020, men fick skjutas fram på grund av coronapandemin. Planen är att det ska avgöras i slutet av maj.

– Jag väntar på besked om det blir så inom ett par veckor. Just nu råder tävlingsstopp för ridsporten i Europa på grund av utbrottet av hästviruset EHV-1. Dessutom ställer coronapandemin till det när det gäller att samla ryttare och hästar från hela världen. Det enda jag kan göra i det här läget är att förbereda hästen för att tävlingen blir av, säger Kjell Westerback som är nöjd med hur träningen fungerat i vinter.

– Vintern vi har haft med ganska milt omväxlat med gott om snö och kyla har lett till fina träningsförhållanden med gångbart underlag. Jag har kunnat träna på med hästen som planerat och min bedömning är att han är i sitt livs form. Därför känns det extra angeläget för mig personligen att VM blir av.

Vad har du för mål resultatmässigt på ett VM?

– Det stora målet är att klara att genomföra de 16 milen och bli godkänd i alla veterinärkontroller. På ett VM är det bara 30 procent av ekipagen som fixar det vanligtvis. Individuellt har vi inte någon rimlig chans att vara med och konkurrera om några medaljer. Ekipagen från länder i sydeuropa och framförallt mellanöstern jobbar med helt andra förutsättningar och går inte att konkurrera med. Däremot har vi en chans i lagtävlingen där varje land har fyra ryttare och måste ha minst tre godkända i mål för att få ett resultat. Där borde vi kunna nå topp sex och ha en liten chans på medalj, säger Kjell Westerback.

undefined
Kjell Westerback har Hadari i exakt den form han vill inför VM som förhoppningsvis kan avgöras i Italien om knappt två månader.

62-årige Kjell har ägnat stora delat av livet åt ridsport, men det är de 15 senaste åren som han fokuserat på distansritt. Han fascineras av sporten som han beskriver som en blandning mellan maraton och schack.

– För hästen blir ett lopp på 16 mil som att genomföra fyra maraton i följd. Dessutom med en ryttare på ryggen. Det blir som att bära en ryggsäck som väger 20 procent av hästens vikt. Sedan gäller det för mig som ryttare att hålla fokus under de tio timmar som tävlingen tar och lägga upp taktiken utefter både hur min häst känns och hur konkurrenterna ser ut. Det är en prövning både fysiskt och mentalt för båda parter.

Att den 13-årige Hadari skulle bli hästen som förde upp Kjell på den här nivån var inget han anade när de stiftade bekantskap med varandra för första gången för sju år sedan.

– Historien bakom att hästen kom till oss är rolig. Det var min sambo (Kristina Agstam-Hagevi) som skulle skaffa häst och hittade en då sexårig Hadari på en annons. Hästen stod i Sveg och var ett egyptiskt fullblod som knappt var inriden och hade inte alls de egenskaper jag letar efter hos en häst. Kristina ville ändå ha hästen så vi köpte den tillsammans. När hon började rida honom och efter ett tag märkte att han inte passade för henne fick jag köpa loss och ta över Hadari. Det har varit mycket jobb för att få hästen till vad han är idag, men med facit i hand har det ju varit värt det.

undefined
Förmågan att kunna äta och dricka under tävlingens gång är viktig för en distanshäst. Här agerar Malin Hagevi groom och Hadari äter glupskt under sitt träningspass.

Vad är det som gör Hadari till en så bra distanshäst?

– Han återhämtar sig väldigt snabbt och har lätt för att slappna av. Dessutom har han förmågan att kunna äta och dricka utan problem under tävling. Sedan är han stark mentalt och klarar både att vara bland andra hästar och att gå långa sträckor ensam under en tävling utan att lägga någon extra energi.

Nu återstår det att se om Kjell och Hadari och teamet bakom, som består av fyra skötare, får chansen att åka till Italien och VM i maj. 

– Annars får vi sikta på NM i Norge i juni om det blir av och SM i augusti och EM i Holland i september. Det vore kul att få testa Hadari på den nivån.

Distansritt

Målet är att komma i mål snabbast på en godkänd häst. Hästen måste gå igenom flertalet hårda veterinärkontrollerna under tävlingens gång. 

Under dessa kollar veterinären bland annat hästens slemhinnor, lyssnar på tarmljud, kollar rörelser och tar pulsen. 

Detta är för att undvika att hästen rids över den befintliga kapaciteten och på så sätt tar skada. 

Veterinärbesiktningarna sker före, under och efter tävlingen. Om en häst anses olämplig att starta/fullfölja blir den utesluten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!