Framtidshoppet utmanar stjÀrnorna pÄ Stadion

OS- och VM-guld i lag, en vÀrldsetta, individuell vÀrldsmÀstare och vÀrldscupvinnare i Henrik von Eckermann. Svensk hoppsport Àr mitt uppe i en gyllene era. Framtiden dÄ? GÄr det som det Àr tÀnkt ingÄr Wilma Hellström i den.

Wilma Hellström debuterar i Global Champions Tour – och hoppas ta en plats i EM-laget senare i sommar.

Wilma Hellström debuterar i Global Champions Tour – och hoppas ta en plats i EM-laget senare i sommar.

Foto: Maja Suslin/TT

Ridsport2023-06-16 14:45

30-Äringen, med bas i Valkenswaard i NederlÀnderna, Àr redan en del av det nutida svenska framgÄngsundret. PÄ det enögda stoet Cicci har utvecklingskurvan gÄtt brant uppför.

Och den pekar fortsatt uppÄt.

Genombrottet kom i vintras, nÀr hon kvalade in till vÀrldscupfinalen i Omaha, Nebraska.

De fÀrska resultaten berÀttar ocksÄ att hon etablerat sig som en pÄlitlig ryttare i nationshoppningar. Nyligen red hon felfritt i Rom och i La Baule i förra veckan följde hon upp med 4+0 fel.

Debuterar i GCT

I helgen debuterar Hellström i Global Champions Tour pÄ Stockholms stadion, men Cicci fÄr vila. Det hindrar inte Hellström frÄn att sikta högt, nu i sadeln pÄ Quinti. Tanken Àr att försöka nÄ söndagens grand prix.

Lyckas hon inte kan lÀrdomar dras. Det finns gott om ledigt utrymme pÄ erfarenhetsbankens konto.

– Jag gjorde min första femstjĂ€rniga nationshoppning för ganska exakt ett Ă„r sedan och fick sedan rida flera för att fĂ„ rutin, bĂ„de Ă„t mig och Cicci. Det har verkligen hjĂ€lpt oss för att kunna prestera nu, sĂ€ger hon.

Det mesta talar för att Malin Baryard Johnsson avstÄr EM senare i sommar. Det Àr heller inte sÀkert att Peder Fredricson ingÄr i det svenska laget.

Det öppnar för ryttare som Wilma Hellström.

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona bollar just nu med ett antal ekipage och slÀpper EM-laget under de internationella tÀvlingarna i Falsterbo om en mÄnad eller senast veckan dÀrpÄ.

– Jag kommer att sĂ€tta ihop ett sĂ„ starkt lag som jag kan, sĂ€ger han.

"Infriat alla förvÀntningar"

Om Hellström fÄr tillbringa en vecka i Milano ÄterstÄr att se, men Ankarcrona talar gott om henne.

– Wilma har alltid varit en skicklig ryttare som jag har trott pĂ„. Hon har det lĂ„ngsiktiga i sitt tĂ€nk och hon jobbar metodiskt. Hon Ă€r bra pĂ„ att hĂ„lla fokus. Erfarenheten kommer över tid, den gĂ„r inte att stressa fram.

Att ekipaget Hellström/Cicci klarade en lĂ„ng och krĂ€vande vĂ€rldscupfinal – att likna vid ett mĂ€sterskap – stĂ€rker rejĂ€lt möjligheten att fĂ„ EM-debutera.

– Det var sĂ„ roligt att jag vill göra det igen och med en hĂ€st man kĂ€nner som sin bĂ€sta vĂ€n. Det bĂ€sta laget ska Ă„ka, men om Cicci fortsĂ€tter att göra sĂ„ hĂ€r bra resultat har vi goda chanser att fĂ„ Ă„ka, sĂ€ger Hellström.

Efter midsommar vÀntar Aachen och tuffast möjliga tÀvlingar.

– Det ska bli fantastiskt roligt. Sedan fĂ„r vi se vad det blir. Jag hoppas att vi har att göra pĂ„ ett EM.

Fakta: Wilma Hellström

Född: den 26 april 1993 (30 Är).

Bor: Valkenswaard, NederlÀnderna.

Klubb: Billdals RK.

FrÀmsta hÀst: Stoet Cicci, som fyllde 12 Är i april. Cicci förlorade höger öga nÀr hon halkade och slog i huvudet för nÄgra Är sedan.

Rider pÄ Stadion: Quinti von Hof och Sam vad de Helle.

FrÀmsta merit: Tia i VÀsteuropas vÀrldscupliga. 14:e i vÀrldscupfinalen i Omaha, Nebraska.

Aktuell: Debuterar i Global Champions Tour pÄ Stockholms stadion. Konkurrerar om en plats i EM-laget i sommar efter en rÀcka starka prestationer i bland annat nationshoppningar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!