Fredricson: "Kul att vi kan nå en ny publik"

Tre mästerskapsmedaljer på en månad, varav ett OS-guld. Peder Fredricson hoppas att hans framgångar kan få fler att intressera sig för sporten. –Det är kul att vi kan nå en ny publik. Allt som gör vår sport större tycker jag är bra, säger ryttarstjärnan efter EM-bronset.

Peder Fredricson firar EM-bronset i tyska Riesenbeck.

Peder Fredricson firar EM-bronset i tyska Riesenbeck.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2021-09-06 11:28

Sverige tog OS-guld i laghoppning för en knapp månad sedan, och några dagar tidigare säkrade Peder Fredricsons ett individuellt silver i Tokyo. Den nyblivne EM-bronsmedaljören säger att han fått meddelanden från flera håll som vittnar om att den rafflande omhoppningen i OS följdes av såväl hästvana människor som noviser.

– Jag tycker att det är jättekul att folk som såg på OS tyckte att det var så spännande. Det är ju så att OS är den tävlingen där andra utom hästmänniskor kollar, där tror jag att vi fick lite nya tittare. EM och VM burkar det vara mest hästmänniskor som kollar.

Tar ut sin rätt

Själv tycker den 49-årige stjärnryttaren att det är roligt att fler och fler vill följa ridsporten.

– Det är kul att vi kan nå en ny publik, allt som gör vår sport större tycker jag är bra.

Men med två mästerskap tätt inpå varandra är det tufft att redan nu tänka på nästa.

– Lite trött är jag nu, faktiskt. Det har varit en lång fantastisk vecka, säger Fredricson efter EM-bronset i tyska Riesenbeck och summerar en sommar han aldrig glömmer:

– Det har ju gått jättebra, jag har tagit tre medaljer inom ramen av en månad så det känns väldigt bra.

Tävlar i Italien

Men än är den inte slut, redan nästa vecka bär det av söderut.

– Jag ska åka till Rom nästa vecka. All In ska tävla igen och Christian K. Men jag älskar ju det jag gör så jag klagar inte.

– När allting går så här kan man nästan inte se på det som ett jobb. Det är en ära, ett nöje att åka runt och tävla.

Fakta: Peder Fredricsons medaljer 2021

Individuellt, silver, OS.

Medaljkavalkaden inledes med att Fredricson säkrade karriärens tredje OS-silver i den individuella tävlingen i Tokyo. Svensken var dock snubblande nära guldet – bara 17 hundradelar från britten Ben Maher.

Lagtävling, guld, OS.

Men guldet skulle slutligen komma. I den dramatiska lagtävlingen var det upp till Fredricson och hästen All In att fixa guldet i omhoppningen – och det slutade med succé.

Utöver Fredricson red Henrik von Eckermann och Malin Baryard Johnson för det svenska laget.

Individuellt, brons, EM.

Han låg femma inför finalen, klättrade till andraplats i första rundan, och slutade till sist på bronsplats i tyska Risenbeck. Stjärnhästen All In fick stanna hemma efter urladdningen i OS – men det blev medalj även på den mer orutinerade Catch Me Not S.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!