Fredricson missade EM-medalj – men surar inte

Den individuella medaljen försvann nĂ€r samma planka föll tvĂ„ gĂ„nger. Jens Fredricson tar pĂ„ sig de kostsamma rivningarna i EM-finalen i Milano. Mer han surar inte. I stĂ€llet hyllar han EuropamĂ€staren, schweizaren Steve Guerdat. –Han gör det fantastiskt bra.

Jens Fredricson pÄ Markan Cosmopolit i den individuella finalen under EM i Milano.

Jens Fredricson pÄ Markan Cosmopolit i den individuella finalen under EM i Milano.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2023-09-03 14:33

Efter fredagens lagguld hade Fredricson krattat i manegen för nya svenska framgÄngar. Han och Markan Cosmopolit gick in i den individuella finalen som ekipaget att klÄ.

Och klÄdda blev han och "Cosmo".

Guerdat, tysken Philipp Weishaupt, fransmannen Julien Epaillard och britten Ben Maher smet förbi. Fredricsons tvÄ nedslag gjorde att han rasade till femte plats, precis före Henrik von Eckermann pÄ Iliana.

Tog pÄ sig misstagen

Besviken? Jo, det Àr klart. Men nedslagen? Inte alls. Gör man fel fÄr man liksom stÄ för dem, resonerar Fredricson.

– Jag fĂ„r sota för lite dĂ„lig ridning fram till vattengraven i första rundan. Jag överred den, satte hĂ€sten i en svĂ„r situation och rev nĂ€sta hinder.

HÀstar har som bekant ett utmÀrkt minne. Rivningen petade ned Fredricson till silverplats inför den andra och avgörande finalomgÄngen. DÀr kom nÀsta rivning pÄ samma hinder.

DÀr och dÄ sprack chansen att lÀmna Milano med en individuell medalj som sÀllskap till fredagens lagguld.

Samma planka föll

– Jag tycker inte att jag fick till min bĂ€sta ridning i första omgĂ„ngen, i den andra satte jag ridningen bra och hĂ€sten hoppade fantastiskt. Men samma planka var med igen. Han spĂ€nde sig lite dĂ€r och sĂ„ fick jag ett nedslag, sĂ€ger Jens Fredricson.

TT: Du har tagit ett lagguld, "Cosmo" har presterat, du Àr femma individuellt. Det mÄste ÀndÄ kÀnnas rÀtt bra, eller?

– Jo, det kĂ€nns bra. Jag skulle gĂ€rna haft en individuell medalj men jag Ă€r bara 55 Ă„r.

– Jag Ă€r sĂ„ privilegierad att ha en sĂ„ fantastisk hĂ€st. Jag har haft otroligt kul, jag missade lite i första rundan men blev femma i EM... det Ă€r inte sĂ„ tokigt, sĂ€ger Fredricson.

TT: Vad sÀger du om Guerdat, ende ryttare att gÄ genom EM felfri, med Dynamix de Belheme?

– Han sĂ€tt att rida, hans "horsemanship"... jag Ă€r bara sĂ„ imponerad. Jag Ă€r glad att det finns en sĂ„dan kille i vĂ„r sport. Han Ă€r otroligt skicklig och det Ă€r ett mĂ„l att ta sig i kapp honom.

TT: Ja, du Àr ju bara 55...

– Ja, jag Ă€r ju det, sĂ€ger Fredricson och skrattar.

Gav rÀtt besked

Efter anstrÀngningarna i Milano fÄr "Cosmo" vÀlbehövlig vila.

– Han ska fĂ„ ta det lugnt en mĂ„nad och gĂ„ hemma i hagen i Löberöd. Jag ska hem och jobba lite med mina andra hĂ€star. Sedan blir det vĂ€rldscup i höst med Diarado's Rose.

Den lÄngsiktiga satsningen gÄr ut pÄ att han och "Cosmo" rider OS i Versailles utanför Paris nÀsta sommar. Med insatsen i lagtÀvlingen gav han Henrik Ankarcrona beskedet förbundskaptenen ville ha.

– Jag tycker det Ă€r bra, jag har presterat pĂ„ hög nivĂ„. Det Ă€r första rundan i dag som inte Ă€r riktigt bra. Det ser lovande ut inför OS, sĂ€ger Fredricson.

Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero hade 4+8 rivningar i finalen och kom elva. Wilma Hellström drog pÄ sig 16 fel pÄ Cicci i den första omgÄngen och kvalade inte in till den andra.

Hon slutade 22:a.

EuropamÀstaren Steve Guerdat med hÀsten Dynamix de Belheme.
EuropamÀstaren Steve Guerdat med hÀsten Dynamix de Belheme.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!