Elin får tävla på Friends: "En dröm"

Ett år som har överträffat alla förväntningar avslutas på topp för Elin Karlfeldt. Frödingetjejen och hennes Alexander The Mauler är ett av 16 ekipage som har kvalat in till Höstfinalen i Arena Youth Tour, som avgörs under Stockholm Horse Show i slutet av november.

Elin Karlfeldt och Alexander The Mauler är redo för junior-SM och säsongsavslutningen på Friends Arena.

Elin Karlfeldt och Alexander The Mauler är redo för junior-SM och säsongsavslutningen på Friends Arena.

Foto: Rikard Nilsson

Ridsport2022-11-10 19:00

Att det skulle gå så bra som det har gjort med Alexander var inget Elin hade räknat med när säsongen drog i gång i våras.

– Han har utvecklats jättemycket i sommar. Träningarna har gett resultat på tävlingarna, säger Elin Karlfeldt, som tävlar för Västerviksortens Ryttarförening men är från Frödinge.

I somras blev det SM-debut för Elin och Alexander på Sundbyholm. Det var blandade resultat för ekipaget, men det gav viktig rutin inför höstens tävlingar.

– Under hela hösten har det bara gått bra i princip. Vi är klara för vår andra SM-start. Sedan väntar den stora höjdpunkten att få tävla på Friends Arena.

undefined
Elin Karlfeldt och Alexander The Mauler kommer att skiljas åt efter tävlingarna på Friends Arena då han ska säljas.

Tack vare de fina resultaten som Elin och Alexander presterade under hösten är de ett av 16 ekipage, åtta juniorer och åtta young riders, som har kvalat in till Höstfinalen i Arena Youth Tour, som avgörs under Stockholm Horse Show i slutet av november.

– Det gäller att samla poäng under touren där vi rider i 1,40 meter. De tvåa bästa omgångarna räknas. Jag red tre omgångar där vi var felfria i två omgångar vilket gav oss relativt höga poäng. Vi var bland de åtta bästa i touren som gav oss en plats i finalen.

Inför touren fanns förhoppningarna att ta sig till Friends, men Elin trodde mer på sin andra häst som heter Cold Heart.

– Alexander hade inte hoppat 1,40 innan säsongen, men sedan dess har han varit felfri nästa hela tiden. Det trodde vi inte innan säsongen, men det har visat sig vara annorlunda.

Hur var känslorna när du hade kvalificerat sig till finalen på Friends?

– Det var väldigt nervöst innan. Jag gick i mål som felfri och då väntade en omhoppning där jag rev sista hindret. Då började tankarna gå att det var kört, men visade sig inte göra så mycket som tur var. Jag blev jätteglad. Det är en dröm som går i uppfyllelse och det blir det sista tävlingen som vi gör tillsammans. Det gör att det är extra kul, svarar Elin.

undefined
Elin Karlfeldt och Alexander The Mauler är redo för junior-SM och säsongsavslutningen på Friends Arena.

Det är inte alla ryttare som får möjligheten att rida på Friends Arena i samband med Stockholm Horse Show, men Elin är alltså en av de lyckligt lottade.

– Jag har ridit SM tidigare och mästerskap är absolut stort, men det är inte alltid man får rida i en sådan stor arena. Hela grejen är stor och det är inte alltid man träffar på landslagsryttare.

Vilka är förväntningar inför tävlingen på Friends?

– Nu när han är så fin är det inte alls omöjligt att det kommer att gå bra. Det är en helt annan miljö som varken jag eller han är van vid. Förhoppningarna är att kunna prestera lika bra där som på alla andra platser, svarar Elin.

Elin och elvaåriga Alexander The Mauler har varit ett par i tre år. Det var meningen att Alexander bara skulle vara hos Elin i stallet Sjöhagen vid Falla i en vecka, men han har alltså blivit kvar.

– Han är positiv och lösningsfokuserad. Han ställer upp när det behövs och väldigt pigg och framåt. Han är mera reglerbar jämfört med min andra häst. 

undefined
Många timmar i stallet blir det för Elin Karlfeldt när hon bland annat ska ta hand om Alexander The Mauler.

I förberedelserna inför kommande junior-SM, inleds på torsdag, och tävlingarna på Friends Arena var Elin under tre dagar i förra veckan och tränade hos Daniel Svensson, uppväxt i Västervik.

– Jag är tacksam att jag får träna hos Daniel, berättar Elin Karlfeldt.

Det är alltså ett par intressanta veckor som väntar, när paret ska genomföra sina två största tävlingar tillsammans innan de kommer att skiljas åt.

Elin Karlfeldt och Alexander The Mauler är redo för junior-SM och säsongsavslutningen på Friends Arena.
Elin Karlfeldt och Alexander The Mauler är redo för junior-SM och säsongsavslutningen på Friends Arena.
Elin Karlfeldt

Ålder: 17 år.

Familj: Mamma och pappas.

Studerar: Ekonomi- och juridikprogrammet på gymnasiet.

Äter helst: Husmanskost.

Dricker helst: Energidryck.

Ser helst på: Hästhoppning.

Läser helst: Skolböcker.

Lyssnar helst på: Svenska topplistan.

Reser helst till: Något varmt land som Spanien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!