Hon kan bli årets hästskötare på Ryttargalan

När den svenska ridsporten utser de bästa prestationerna under 2020 på Ryttargalan finns Kristina Agstam Hagevi med bland de nominerade i klassen Årets Hästskötare.

En del uppgiften för en hästskötare inom distansritt är att visa upp hästen under veterinärkontroller på tävlingar.

En del uppgiften för en hästskötare inom distansritt är att visa upp hästen under veterinärkontroller på tävlingar.

Foto: Privat

Ridsport2021-01-21 16:00

Bland namnen som kan få pris på galan märks världsstjärnor som Peder Fredricsson, Rolf-Göran Bengtsson, Malin Baryard Johnsson och Tinne Wilhelmsson Silvén. I kategorin Årets Hästskötare dyker ett lokalt namn upp. Kristina Agstam Hagevi från Sund i Djursdalatrakten är en av tre nominerade. Hon är aktiv inom Tjust Distansklubb som skötare till sambon Kjell Westerbacks SM-vinnare Hadari.

– Det är väldigt stort att bli omnämnd i de här sammanhangen. Framförallt är det kul att Distansridningen uppmärksammas på det här viset, säger Kristina Agstam Hagevi.

Konkurrenterna i titeln om årets skötare är Tiia Karhu som jobbar hos hoppryttaren Henrik von Eckerman samt Marie Tulsjö som tjänstgör hos Paradressyrryttaren Felicia Grimmenhag.

Hur funkar din uppgift som skötare på en tävling?

– Först och främst är jag ofta en del i ett team på tre som hjälps åt att sköta om häst och ryttare. Under mästerskap har jag haft hjälp av Karin Melkersson och Anne Lidholm så de ska ha del av äran. Under en tävling på 16 mil är det intensivt jobb under många timmar som gäller då man har en rad obligatoriska kontroller på vägen och dessutom är ute på banan och passar upp var femte kilometer ungefär. Det är slitsamt, men samtidigt väldigt kul, säger Kristina Agstam Hagevi.

Ryttargalan brukar hållas på Grand Hotell i Stockholm men i år blir det en digital upplaga. Vinnarna utses under en websändning den 28 januari.

Kristina Agstam Hagevis bedrifter som hästskötare har uppmärksammats på nationell nivå.
Kristina Agstam Hagevis bedrifter som hästskötare har uppmärksammats på nationell nivå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!