Kjell en av Sveriges giganter i ridsporten

Kjell Westerback har blivit utsedd till årets distansryttare i Sverige.
Kjell Westerback har blivit utsedd till årets distansryttare i Sverige.

Peder Fredricson, Patrik Kittel, Ludwig Svennerstål - och så Kjell Westerback. Alla kommer de att hyllas på Ryttargalan i Stockholm i slutet av november. "Det känns helt overkligt", säger Kjell Westerback från Djursdala.

Ridsport 30 oktober 2019 17:05

Kjell Westerback, som rider för Tjust Distansklubb, har blivit utsedd till årets distansryttare i Sverige. 

–  Jag är stolt och mycket hedrad. Tidigare år har jag inte ens funderat över att ha chansen att bli nominerad. Att få det här priset på Ryttargalan tillsammans med giganter som Peder Fredricson (hoppning), Patrik Kittel (dressyr) och Ludwig Svennerstål (fälttävlan) är otroligt. 

Han kommer tilldelas priset och championatstecknet i samband med Ryttargalan på Grand Hotel den 27 november. 

Varför får du just utmärkelsen, årets distansryttare?

–  Det är tävlingsbaserat utifrån resultaten under 2019. Det är alltså ingen jury som utser det här priset, säger Kjell Westerback, som bor i Ungsbo i Djursdalatrakten. 

 – Jag har ett framgångsrikt år bakom mig. Med Hadari (elva år och fullblodsarab) vann jag bland annat SM över 160 kilometer i Halmstad. Vi fick många poäng för den vinsten. 

Kjell Westerback har varit verksam inom sporten i många, många år. De senaste 15 åren som aktiv distansryttare. 

Hur kommer det sig att det har gått så bra?

–  Det är många faktorer förstås, men distansridning är en uthållighetssport och det tar tid att nå en hög nivå. Vi har tagit steg för steg och utvecklats på vägen. 

Hur mycket tid lägger du ner?

–  Jag brukar säga att det blir ungefär fem timmar om dagen, inklusive stalltjänst då. Vi varierar träningen med allt från backträning, till galopp och dressyr. Det krävs att hästen tål träningen och att de blir starka i olika muskelgrupper. 

För att bli framgångsrik krävs att man som ryttare tänker och agerar strategiskt. Att genomföra ett lopp på 160 kilometer kräver mycket, av både häst och ryttare. Det är också hårda och många veterinärkontroller under tävlingens gång. 

–  Man brukar vara ganska mör efter en så lång ritt. Det är som ett maratonlopp. Jag varvar längre sträckor med tävlingar över 50 kilometer och 80 kilometer, säger Westerback. 

Nästa år siktar han på att delta i VM i Pisa i Italien. 

–  Jag är uttagen i spetsgruppen och jag räknar och hoppas att jag kan tävla i VM. Det är ett stort mål. 

Ska du fira den här utmärkelsen på något speciellt sätt?

–  Nja, det blir ganska så lugnt. Men jag verkligen fram emot att få åka på Ryttargalan och få pris där. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa