Miljonaffär på digital hästauktion – mitt i krisen

Travhästauktioner har precis som mycket annat digitaliserats under coronakrisen. Resultatet: fler utländska spekulanter och stigande priser. ­– Vi sålde bland annat en häst för två miljoner kronor vilket var nytt rekord på våra auktioner, säger Emmelie Arneng, vd på Yearling Sales.

Emmelie Arneng, vd på Yearling Sales.

Emmelie Arneng, vd på Yearling Sales.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2020-09-02 11:40

I förra veckan genomfördes Sweden International Yearling Sale.

Det var 143 ettåriga travhästar som var anmälda för visning och försäljning på årets auktion vilken fick genomföras på ett nytt sätt.

Tidigare har hela processen ägt rum på Wenngarn slott norr om Stockholm, något som var uteslutet i spåren av Corona. Visningen av själva hästarna flyttades nu till Solvalla travbanas stallbacksområde och endast yrkesverksamma aktörer fick besikta hästarna.

– Det var gott om plats och ingen stress för hästarna så det blev en bra visning, men givetvis var det färre människor på plats och besiktade hästarna än vad som varit fallet under normala omständigheter, säger Emmelie Arneng.

Tanken var att den digitala auktionen skulle ha ägt rum samma kväll, men tekniska problem sköt upp den två gånger om.

"Tuffa dagar"

– Det var tuffa dagar och inga roliga besked att behöva lämna till uppfödarna som skulle sälja sina hästar. Samtidigt märkte vi att 250 nya kunder tillkom när vi fick flytta fram auktionen och vi nådde drygt 550 kunder totalt som hade registrerat sig. Vi hade en markant ökning av utländska kunder och det dök också upp några nya namn som själva köpte sina hästar i stället för att som tidigare handla genom ett ombud på plats i auktionssalen, säger Arneng och fortsätter:

– Faktum är att många travtränare har sagt att de uppskattat att få tid mellan visning och auktion kontra det klassiska upplägget med visning och auktion samma dag. Man har funnit en häst som man blivit intresserad av och sedan har man haft några dagar på sig att lösa en kund. Det kan bli så att vi ser över en sådan förändring framöver även i ett ”normaltillstånd”.

Rekordförsäljning

Återropen var relativt många, men totalt såldes 81 hästar under auktionen till ett snittpris av 387 901 kronor, en ökning med 14 047 kronor kontra 2019.

– Vi hade ett än högre snittpris 2018, men har pendlat i den intervallen så jag vill säga att nivån är ungefär densamma.

TT: Får du någon uppfattning av om covid-19-läget påverkat prisbilden?

– Det är svårt att svara på. Det är säkert några kunder som har sämre eller bättre förutsättningar just nu beroende på hur man påverkats av covid och givetvis finns det uppfödare som är besvikna över prisbilden på deras hästar, men totalt sett har vi ju inte backat utan kan hålla uppe nivån. Vi sålde bland annat en häst för två miljoner kronor vilket var nytt rekord på våra auktioner.

Tekniska problem

En som köpte två hästar på auktionen var proffstränaren Rickard Svanstedt, men det var inte helt utan dramatik.

– Visningsprocessen fungerade bra och det kan vara en fördel med några extra dagars betänketid till själva auktionen om man vill hitta köpare. Däremot fungerade inte det tekniska bra. Trots att jag ställde en timer så hoppade tiden fel och det var med väldigt knapp marginal som jag lyckades buda på den häst jag ville ha. Nu gick det vägen, men där finns en del övrigt att önska och åtgärda inför framtiden, säger Svanstedt.

Fakta: Travhästauktioner

Förra året genomfördes fem travhästauktioner i Sverige på vilka det såldes mellan 75 och 450 hästar per tillfälle.

Merparten av hästarna som säljs är ettåriga hästar vilka är totalt osynade i tävlingssammanhang.

Såväl mindre uppfödare som stora stuterier från hela landet säljer hästar på auktionerna.

Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen (ASVT) arrangerar två av de fem årliga auktionerna, Yearling Sale ytterligare två och därtill arrangerar travtränaren tillika uppfödaren Lutfi Kolgjini en årlig auktion.

Under 2020 har även Menhammar Online Sales tillkommit som en direkt konsekvens av covid-19.

Hos den sistnämnde såldes Aristoteles Face för 4,7 miljoner kronor under fjolåret vilket är den dyraste ettåring som någonsin sålts på en europeisk auktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om