Nya ridbasen: "Inte nöjd med annat än en nollvision"

Alla de goda värdena ska lyftas och spridas och sporten ska bli tillgänglig för fler. Och så ska skiten mockas bort. Sandra Ruuda duckar inte för att ta itu med ridsportens mörka sida – där sexuella trakasserier sker och en tystnadskultur råder.
–Vi har jättemycket kvar att göra. Jag är inte nöjd med något annat än en nollvision, säger ridsportförbundets nya ordförande.

Sandra Ruuda, ny ordförande i Svenska ridsportförbundet.

Sandra Ruuda, ny ordförande i Svenska ridsportförbundet.

Foto: Foto: Linda Himsel

Ridsport2023-05-26 10:05

Hon valdes i början av maj till förbundets första kvinna på posten. Hon tar över en organisation som bokstavligen rider på en framgångsvåg. Ryttare som Henrik von Eckermann och Peder Fredricson tillhör gruppen Sveriges största idrottsstjärnor.

Men parallellt med de vunna medaljerna vid de stora mästerskapen har ridsporten uppmärksammats för sexuella trakasserier och övergrepp och kritiserats för en utbredd tystnadskultur.

– Just nu sätter jag mig in i vad som gjorts och skapar mig en uppfattning om omfattningen. De här åren som jag inte varit förbundsaktiv har jag följt debatten och det som skrivits i medierna. Det har format min bild.

Totalt oacceptabelt

– Mitt vaccin mot tystnadskultur är att prata. Hur pratar vi om det? Med vem pratar vi om det? Allt som rör sexuella trakasserier och övergrepp är totalt oacceptabelt. Det är viktigt att man anmäler, både till polisen och till oss, så att vi får information och en uppfattning så att vi kan kartlägga riskmiljöer och förebygga och motverka en tystnadskultur, säger Sandra Ruuda.

TT: Vilket är ditt råd till den som utsätts för sexuella trakasserier eller övergrepp?

– Brott eller misstanken om brott är en fråga för polisen. Det ska man anmäla dit. Sedan är det bra att vi får veta om det är ridsportrelaterat för att vi ska kunna förebygga, öka kunskapen och ingripa. Vi måste våga agera, men agera på rätt sätt.

Ridsporten vill ha ett striktare regelverk där sporten kan bestämma vem som kan få ett förtroendeuppdrag eller licensierade uppdrag som tränare eller utbildare. Trygghet, hållbarhet och ungdomsinflytande är frågor som förbundet driver på helgens Riksidrottsmöte i Uppsala.

"Viktig vuxen"

– Vi håller på och tar fram en strategi för hur vi bättre förebygger och upptäcker och hur man som ledare ska göra för att vara en bra lyssnare om det kommer någon som har blivit utsatt.

– Där tror jag att man behöver någon som är nära och som man har förtroende för i den lokala miljön. Jag har själv varit en lokal ledare och även om det inte varit i såna här sammanhang vet jag betydelsen av att vara en viktig vuxen.

TT: Blir du en synlig, aktiv ordförande som gärna rör dig bland fotfolket och har örat mot rälsen?

– Det är viktigt att man visar i både ord och handling. Vi har våra två ponnys uppstallade på en ridskola. Det är en miljö som många andra har. Där lär man sig samarbete, vi är på träningar och tävlingar. Då är man mamma, tränare, medlem och hästskötare. Jag trivs att vara där.

Får energi i stallet

Färska rapporter visar att allt fler unga mår dåligt. En gammal kunskap är att umgänge med djur har en helande effekt.

TT: Kan ridsporten göra mer på det området?

– Absolut. Hästar får människor att må bra och det finns flera aspekter på det.

Sandra Ruuda har egen erfarenhet.

– Att få komma till stallet och börja mocka efter en tuff dag på jobbet är min nedvarvning och det som gör att jag håller. Det är där jag får ro, återhämtar mig och reflekterar. Det är ingen belastning utan en njutning.

– Den härliga miljön har vi ibland svårt att kommunicera. Om det är något jag vill göra är det att synliggöra alla våra goda värden. Gör vi det kommer fler att upptäcka oss och det finns plats för fler.

Fakta: Sandra Ruuda

Född: 28 januari 1975.

Bor: Gemla, mellan Växjö och Alvesta.

Familj: Make och en son på 17 år och en dotter som blir 12 i år.

Yrkesliv: Företagare och konsult inom ledarskapsutveckling.

Kuriosa: Har tillsammans med före detta simhopparen Anna Lindberg skrivit boken Dö nöjd. De träffades 2015 och driver sedan 2017 ett bolag tillsammans.

"Boken handlar inte om att dö utan egentligen om att leva livet och att njuta av det. Vi tror att det är viktigt att man känner vad man vill med sitt liv och inte jämför sig med någon annan. Då lever man någon annans liv, inte sitt eget."

Starkt ridsportögonblick: När dottern Doris förra sommaren gick vidare i regionfinalen. "Det fick vi fångat på bild, den där lyckan av att ha fått allt att fungera tillsammans med sin häst, hennes lilla B-ponny. Det värmer i hjärtat."

Aktuell: Valdes i början av maj till ridsportförbundets nya ordförande. Hon är första kvinnan på positionen under förbundets 111-åriga historia. Har tidigare suttit i förbundsstyrelsen 2003–2011.


Fakta: Tre fall som skakat ridsport-Sverige

Elitryttaren

Internationella ridsportförbundet, Fei, stängde i höstas av den svenske elitryttaren i sex månader för sexuella trakasserier och dömde ut böter och en varning.

Han anmäldes av två kvinnor.

"Hans händer var överallt på mig. Han fortsatte kyssa mig när jag försökte dra mig ur hans grepp. Jag kände mig extremt instängd", berättade kvinnan för SVT:s Uppdrag granskning.

Ungdomsryttaren

En ungdomsryttare stängdes i höstas av från landslagsuppdrag sedan denne anmälts för sexuella trakasserier. Ryttaren fick behålla sin licens eftersom stöd för licensindragning saknas i Riksidrottsförbundets stadgar som är överordnade ridsportförbundet.

Tränaren

Ridsportförbundet drog 2017 in en tränares diplomering mot bakgrund av sexuella övergrepp och trakasserier. Tingsrätten upphävde i slutet av 2020 förbundets beslut att frånta diplomering. Hovrätten gick i september 2022 på samma linje.

"Hovrättens beslut är upprörande och utgör ett hot mot idrottens självständighet. För oss är det avgörande att vi kan besluta om vilka personer som får företräda Svenska ridsportförbundet och att vi har möjlighet att utestänga olämpliga personer. Beslutet påverkar inte bara oss utan hela idrotten och det är unga utsatta personer som kommer att drabbas." kommenterade Ulf Brömster, förbundets förre ordförande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!