Vilhelmson Silfvén är en av Sveriges mest meriterade dressyrryttare. Hon har tävlat i sju OS och är därmed en av landets mesta olympier.
Sedan flera år är hon knuten till Lövsta stuteri där hon är stuterichef. Lövsta är också den största sponsorn bakom helgens internationella tävlingar i Friends arena.
"Enormt negativt"
Men den färska skandalen kring Andreas Helgstrand ligger just nu som ett svart moln över dressyrsporten.
Vilhelmson Silfvén är förfärad över de bilder som danska TV2 dokumenterat med dold kamera på Andreas Helgstrands anläggning.
TV-dokumentären visar bland annat hästar med blödande munnar och ränder efter spön samt sår, orsakade av sporrar, som täcks över med skokräm. Flera av varandra oberoende experter vittnar om att en del av det som bilderna visar är att betrakta som djurplågeri.
– Det är på alla sätt enormt negativt för sporten. Det är synd att vi inte kan prata om det sportsliga, säger Vilhelmson Silfvén och lägger till:
– Jag tror att det är viktigt att alla människor på alla nivåer inom dressyren rannsakar sig själva. Gör jag det bästa jag kan med mina djur?
– Det går inte att förstå till vilken nytta och gagn det sker. Det är svårt att kommentera. Det finns ingen förklaring, säger Vilhelmson Silfvén.
Nu står det klart att Andreas Helgstrand inte kommer att tävla för Danmark i Paris.
– Det blir inget OS. Det är helt uteslutet, säger generalsekreteraren Jakob Ravnsbo till danska Nordjyske.
Sajten rapporterar att Helgstrand även riskerar böter och avstängning från fler mästerskap.
Visas i TV4 play
Dressyrlandslagets förbundskapten Bo Jenå reagerar starkt på de bilder som visats.
– Det jag sett är oacceptabelt. Samtidigt är det bra att detta blir belyst och att det kommer fram, så att vi kan göra något åt det. Människor som inte är insatta kanske kan tro att det vi sett är vardag, men det är så långt från vår vardag du kan komma, säger han till Tidningenridsport.se
TV4 har köpt rättigheten till den danska dokumentären och visar den på sina play-kanaler på torsdagen.
TT: Vad kan man göra inom svensk dressyr för att motarbeta oetiska träningsmetoder?
– Jag tror framför allt att man måste försöka föregå med gott exempel och visa hur vi hanterar våra hästar och den ridning vi vill ha. Man måste försöka göra allt som är gott för sporten, hur man tränar, hur man utbildar, hur man hanterar hästen, säger Vilhelmson Silfvén.