OS-legendaren om skandalen: "Man blir tokig"

Skandalen kring den danske dressyrstjärnan Andreas Helgstrands träningsmetoder skadar sporten allvarligt. Det anser Tinne Vilhelmson Silfvén. –Man blir tokig. För hästarna, för sporten, för alltihopa. Att fördöma det var inte svårt, det är självklart, säger hon.

Tinne Vilhelmson Silfvén. Arkivbild.

Tinne Vilhelmson Silfvén. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2023-11-30 06:46

Vilhelmson Silfvén är en av Sveriges mest meriterade dressyrryttare. Hon har tävlat i sju OS och är därmed en av landets mesta olympier.

Sedan flera år är hon knuten till Lövsta stuteri där hon är stuterichef. Lövsta är också den största sponsorn bakom helgens internationella tävlingar i Friends arena.

"Enormt negativt"

Men den färska skandalen kring Andreas Helgstrand ligger just nu som ett svart moln över dressyrsporten.

Vilhelmson Silfvén är förfärad över de bilder som danska TV2 dokumenterat med dold kamera på Andreas Helgstrands anläggning.

TV-dokumentären visar bland annat hästar med blödande munnar och ränder efter spön samt sår, orsakade av sporrar, som täcks över med skokräm. Flera av varandra oberoende experter vittnar om att en del av det som bilderna visar är att betrakta som djurplågeri.

– Det är på alla sätt enormt negativt för sporten. Det är synd att vi inte kan prata om det sportsliga, säger Vilhelmson Silfvén och lägger till:

– Jag tror att det är viktigt att alla människor på alla nivåer inom dressyren rannsakar sig själva. Gör jag det bästa jag kan med mina djur?

– Det går inte att förstå till vilken nytta och gagn det sker. Det är svårt att kommentera. Det finns ingen förklaring, säger Vilhelmson Silfvén.

Nu står det klart att Andreas Helgstrand inte kommer att tävla för Danmark i Paris.

– Det blir inget OS. Det är helt uteslutet, säger generalsekreteraren Jakob Ravnsbo till danska Nordjyske.

Sajten rapporterar att Helgstrand även riskerar böter och avstängning från fler mästerskap.

Visas i TV4 play

Dressyrlandslagets förbundskapten Bo Jenå reagerar starkt på de bilder som visats.

– Det jag sett är oacceptabelt. Samtidigt är det bra att detta blir belyst och att det kommer fram, så att vi kan göra något åt det. Människor som inte är insatta kanske kan tro att det vi sett är vardag, men det är så långt från vår vardag du kan komma, säger han till Tidningenridsport.se

TV4 har köpt rättigheten till den danska dokumentären och visar den på sina play-kanaler på torsdagen.

TT: Vad kan man göra inom svensk dressyr för att motarbeta oetiska träningsmetoder?

– Jag tror framför allt att man måste försöka föregå med gott exempel och visa hur vi hanterar våra hästar och den ridning vi vill ha. Man måste försöka göra allt som är gott för sporten, hur man tränar, hur man utbildar, hur man hanterar hästen, säger Vilhelmson Silfvén.

Bo Jenå, dressyrlandslagets förbundskapten. Arkivbild.
Bo Jenå, dressyrlandslagets förbundskapten. Arkivbild.
Fakta: Dressyrskandalen

+ Rebekka Klubien, reporter på danska TV2, tog anställning som hästskötare på Helgstrand Dressage, en stor aktör på den internationella dressyrscenen.

+ Under en månad dokumenterade hon med dold kamera bland annat missförhållanden, oetiska träningsmetoder och vanskötsel av hästar.

+ Dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" visades nyligen i dansk tv och väckte starka reaktioner. Svenska TV4 har köpt in dokumentären och visar den på TV4 Play och TV4 Play+.

+ Andreas Helgstrand, medaljör i OS, EM och VM, försökte på juridisk väg stoppa sändningen men lyckades inte.

+ Helgstrand är tills vidare avstängd från det danska landslaget. Han har medgivit missförhållanden.


Fakta: Dressyrtävlingarna i Sweden international horse show

Topp 10-dressyren lockar ett starkt startfält, med världsettan, tyskan Jessica von Bredow-Werndl, i spetsen. De svenska landslagsryttarna Patrik Kittel och Therese Nilshagen är hemmahopp.

Programmet:

Lördag: Grand prix (11.00).

Söndag: Grand prix kür (10.30).

Deltagare:

Sverige: Patrik Kittel, Therese Nilshagen, Maria von Essen.

Danmark: Nanna Skodborg Merrald, Daniel Bachman Andersen.

Tyskland: Isabell Werth, Jessica von Bredow-Werndl, Sönke Rothenberger.

Nederländerna: Thamar Zweistra.

Frankrike: Morgan Barbancon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!