Ramel tog Sverige till lagfinal

Antonia Ramel ställde till det med misstagen på Brother de Jeu i lördags. Ett dygn senare redde lillasyster Juliette ut situationen – och tog Sverige till dressyrens lagfinal. –Jag kände en extra press på mig, säger Juliette efter prestationen på Buriel som sista svenska ryttare i kvalet.

Juliette Ramel och Buriel fixade svensk medverkan i lagfinalen på tisdag och ekipaget tog sig samtidigt till den individuella finalen på onsdag.

Juliette Ramel och Buriel fixade svensk medverkan i lagfinalen på tisdag och ekipaget tog sig samtidigt till den individuella finalen på onsdag.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2021-07-25 14:25

Det fanns inte plats för ännu en malör.

Då plockade Juliette Ramel fram det mesta av ekipagets kunnande. Domarna var med på noterna, så pass att hon inte bara räddade laget till tisdagens final. 73,369 räckte också till andraplatsen bakom tyskan Dorothee Schneider i gruppen – och en plats i onsdagens individuella final.

Men det var mer lättnad än bubblande glädje över vad hon fick ut av Buriel.

Dyrbara millimetermisstag

– Jag är nöjd, men det var tre små grejor som kostade mycket. Han vägde lite för mycket tillbaka i två piaffer. Och sedan gjorde han ett jämfota i varje, vilket gav ettor Men det är så det är. Det är hästar. I efterhand kan man säga att jag skulle ha varit lite piggare, säger Ramel.

– Man vill verkligen vara på topp i ett OS, under de dagarna. Det är sju minuter på banan och en millimeter hit eller dit kan innebära ett stort misstag. Det är så mycket som ska vara rätt.

Det fina i den kråksången är att det finns mer att ge. Lagfinalen rids i GP special. Då trivs Juliette Ramel – som i den individuella finalen (rid i kür) får sällskap av Therese Nilshagen på Dante Weltino.

TT: Skönt att ha varit ute på banan en gång och att det räckte till lagfinal?

– Absolut. Också att man går här så många dagar i en sorts dvala och bara väntar på att det ska dra igång. Det är annorlunda mot andra tävlingar.

Tränas av Kittel

Patrik Kittel, vars OS var över innan det ens hann börja på grund av hästen Well Dones skada, var snabbt framme hos Juliette och gav beröm. Kittel är sedan länge systrarna Ramels tränare.

TT: Vad sade han?

– Han tyckte att det var många grejor, men skit med de där smågrejorna.

Åtta av de 15 lagen i kvalet tog sig till final. Sverige stannade på 6 989 poäng och på sjätte plats.

Tyskland vann kvalet överlägset och trion Isabell Werth, Dorothee Schneider och Jessica von Bredow-Werndl är storfavoriter till lagguldet. Storbritannien och Danmark skuggade tyskorna.

Övriga finallag är USA, Nederländerna, Portugal och Spanien.

I finalen nollställs resultaten från kvalet.

Sverige har goda möjligheter att bättra sjätteplatsen – men då finns det inte utrymme för misstag.

– Om vi alla rider på topp så hoppas jag verkligen att det kommer att gå bra. "Tessan " på Dante kan gå väldigt bra, vi kan gå bra och Antonia kan gå runt 75 procent. Jag tror att vi slår till i specialen, säger Juliette Ramel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!