Röda mattan mötte färske världsettan

Första dagen på en ny plats är ofta en smula rörig. Henrik von Eckermann, 41, fick hjälp att hitta till stallarna efter att ha kvitterat ut den nödvändiga VM-ackrediteringen. Väl framme väntade överraskningen: Röda mattan låg utrullad fram till King Edwards box.
–Haha, kul, säger von Eckermann.

Färske världsettan Henrik von Eckermann med King Edward på plats i Herning.

Färske världsettan Henrik von Eckermann med King Edward på plats i Herning.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2022-08-07 16:03

En ankomst som det anstår en färsk världsetta. Ryttarstjärnan skrattade gott, nästan lite förläget.

Inte så konstigt, sitsen i den sadeln är ny. Så sent som i torsdags – sedan Internationella ridsportförbundet, FEI, kontrollräknat poängen– klev han förbi schweizaren Martin Fuchs och upp till första plats på världsrankingen.

TT: Hur har de senaste dagarna varit?

– Tack, bra. Jag har varit hemma och fixat och donat med det sista. Det är bara en trevlig upplevelse.

TT: Det störde inte VM-uppladdningen?

– Inte alls. Jag kör på här och in i bubblan går jag först när jag börjar tävla på onsdag, säger han.

Har aldrig lyckats – dags nu?

Efter OS-guldet för prick ett år sedan är Sverige en av de tyngsta favoriterna i lagtävlingen, som avgörs på fredag. Henrik von Eckermann siktar på mer än så. Med all rätt. Aldrig har möjligheten att lyckas individuellt varit större.

Han och King Edward bildar ett av världens starkaste ekipage. Efter OS-guldet i lag och fjärdeplatsen individuellt i Tokyo har de radat upp framgångar och går in i världsmästerskapet som en av de främsta favoriterna.

– Jag har alltid kommit till ett mästerskap och försökt slåss om de individuella medaljerna, men har aldrig lyckats. Kanske den här gången? Man vet aldrig. Vi får se.

Han kliver in i boxen och klappar om King Edward.

TT: Hur mycket jobbar du med honom nu, på plats?

– Jag jobbar med honom nu och första dagen inför uppvärmningen, men annars försöker vi – precis om vi gjorde på OS – bara bevara kraft. Det handlar om att ha honom avslappnad, mjuk i kroppen.

Viktigt att spara energi

– När det väl kommer igång rider jag inte min häst, jag longerar honom bara för att hålla kroppen mjuk.

Om VM förlöper som Henrik von Eckermann hoppas har han fem tuffa rundor framför sig. Onsdag till söndag, med lördag som vilodag.

TT: Det handlar mycket om att spara energi mellan rundorna?

– Precis. På OS var det ingen av oss som satt och trimmade våra hästar, alla longerades och var ändå i form. När man kommer till tävling... har det inte fungerat innan, kommer det inte att fungera där.

TT: Du sade i en intervju i våras att du hellre tar VM-guldet än rankas som världsetta. Nu har du nått det senare.

– Varför inte det andra också? Men vi ska ha klart för oss att ett VM är långt. Det är så mycket som kan gå fel. Det känns som vanligt. Vi kör på, en dag i taget. Hästen är i form, jag är i form. Vi får se vad det ger, säger Henrik von Eckermann.

Fakta: Henrik von Eckermann

Född: 25 maj 1981.

Bor: Kessel, Nederländerna.

Familj: Förlovad med Janika Sprunger, schweizisk elitryttare. Tillsammans har de sonen Noah.

Främsta hästar: King Edward och Glamour Girl.

Främsta meriter: OS-guld i lag 2021, VM-silver lag 2018, EM-silver lag 2017, EM-brons lag 2013, OS-fyra individuellt 2021, EM-femma 2011, trea i världscupfinalen 2017 och 2018. Bragdguldet 2021, Jerringpriset 2021 (båda tillsammans med Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson).

Övrigt: På King Edward var von Eckermann ende ryttare som inte rev ett hinder vid OS i Tokyo.

Världsranking: Etta. Klev upp på positionen för första gången i torsdags.

Aktuell: Hoppar om medaljer i lag och individuellt vid VM i Herning i veckan.


Fakta: Så avgörs VM-hoppningarna

Ryttare från 34 nationer gör upp om medaljerna i lag och individuellt.

Först ut är lagtävlingen – där resultaten ligger till grund för vilka 25 ryttare som får göra upp om de individuella medaljerna.

Lagtävlingen avgörs över tre dagar. Fyra ryttare får ingå i laget, de tre bästa resultaten räknas.

Onsdag 10 augusti

Alla lag och individuella ryttare startar i den första tidshoppningen (1,55-hinder). Rivningar omvandlas till tidstillägg, fyra sekunder per rivning. Efter klassen omvandlas ryttarnas tider till fel enligt en speciell beräkningsmetod där ryttaren med snabbast tid får noll fel, och övriga får fel i en stigande skala. Fel rundas av med två decimaler.

Första starttid: 11.00.

Torsdag 11 augusti

Första omgången avgörs på 1,65-hinder. Alla som startat i tidshoppningen får starta i första rundan.

Första starttid: 13.00.

Fredag 12 augusti

Andra omgången och final i lagtävlingen. På nytt 1,65-hinder. Till rundan kvalificerar sig de tio bästa lagen efter tidshoppningen och första rundan. Individuellt kvalar de 60 bästa ryttarna till andra rundan. Vid lika antal fel sker omhoppning om lagguldet. I omhoppningen startar alla ryttare i laget. Vid lika antal fel på övriga placeringar avgör lagets totala tid (tre bästa räknas) i andra rundan.

Första starttid: 21.00.

Medaljceremoni: Cirka 23.30.

Söndag 14 augusti

Individuell final, avgörs i två omgångar. Den första rundan är öppen för de 25 bäst placerade ekipagen. I andra finalomgången återstår tolv ekipage. Vid lika antal fel sker omhoppning om guldet. Vid lika antal fel på övriga placeringar avgör ryttarnas totala tid i finalrundorna. Ryttarna tar med sig sina fel genom hela mästerskapet.

Första starttid: 14.00.

Medaljceremoni: 16.30.

För Sverige hoppar Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och antingen Jens Fredricson eller Rolf-Göran Bengtsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!