Satsar mot VM: Jens Fredricson "jättesugen"

Gärna en framgång i världscupfinalen i dagarna, men Jens Fredricson blickar längre fram. Mot sommaren, mot Herning och ett VM tillsammans med brodern, världsettan Peder.
–Jag gör en seriös satsning. Jag är jättesugen på det, säger Jens Fredricson.

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit hoppar i världscupfinalen i Leipzig – och satsar på att ta en plats i sommarens VM-lag. Arkivbild.

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit hoppar i världscupfinalen i Leipzig – och satsar på att ta en plats i sommarens VM-lag. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ridsport2022-04-06 16:15

54 år gammal gör Stallmästaren från Strömsholm en målmedveten satsning. Han har hästarna för det och inte minst motivationen och drivet att åter skritta in på de stora scenerna.

Dessutom har han förbundskaptenen Henrik Ankarcronas förtroende.

– Vi har lagt upp en plan för VM tillsammans. Sedan får man se om jag och hästen är i form och vad som händer, men jag har lagt upp en bra plan med tävlingar. Det är en hundraprocentig satsning.

Framgångarna förra året gav de kvitton han ville ha. Han och elvaårige valacken Markan Cosmopolit är ett konkurrensdugligt ekipage.

"Ett snäpp bättre"

– Och vi är ett snäpp bättre nu med mer erfarenhet på den här nivån helt enkelt, säger Fredricson i telefon från Leipzig.

Samtidigt sammanfaller hans strävan med att svensk hoppning aldrig varit bättre på elitnivå, varken på toppen eller bredden. Ursäkta klyschan, men konkurrensen är stenhård.

– Så är det, men man vet aldrig vad som händer. Jag minns att inför OS i London (2012) var vi nere på åttonde, nionde ekipage när vi skulle lasta hästarna, säger Fredricson.

Några lyckade dagar i Leipzig stärker förstås chansen att slå sig in i VM-truppen (fyra ryttare plus en reserv) i augusti.

TT: Med vilka realistiska förväntningar går du in i finalen?

– Att rida så bra och fort det bara går utifrån de banor som sätts upp. Jag vet att jag inte är lika snabb som de snabbaste. Jag får taktiskt försöka rida så snabbt jag kan.

Vill ha höga hinder

Finalen inleds med just en tidshoppning.

– Det är där det lite sätts. I de andra klasserna har jag en chans att vara riktigt högt placerad. Kan jag vara topp 10-15 första dagen är det bra.

TT: Markan Cosmopolit är inte den snabbaste men stark nog för flera omgångar i en världscupfinal?

– Ja, den är mycket stark, vältränad och med stor kapacitet. Jag är inte ett dugg orolig för söndagens hoppningar. Ju högre hinder desto bättre. Där känner jag mig trygg.

Fredricson har sällskap av Angelica Augustsson Zanotelli i finalen, men de tre mest meriterade svenska ryttarna saknas i Leipzig.

Ingen i OS-guldtrion Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann satsade på världscupen.

Eller snarare – fick möjligheten att göra det under vintern. Bara sex av 13 kval kunde avgöras på grund av pandemin. Peder Fredricson och von Eckermann hann med varsitt kval i höstas, men fick inga poäng i Verona eller Lyon.

Global Champions Tour (GCT) och världscupen konkurrerar sedan länge under vissa perioder om de främsta ekipagen. OS-trion valde i höstas att fokusera på GCT. När samtliga kval efter nyår ställdes in var dörren stängd att försöka kvala in till finaldagarna i Leipziger Messe.

Kontakt med Peder

För Baryard Johnsson och hennes Indiana har inomhussäsongen inte samma prioritet som GCT. Hon satsar dessutom på VM i Herning i augusti med sin just nu enda aktuella mästerskapshäst.

– Det är främst en fråga om prioriteringar, men hade det varit några tävlingar till hade Peder säkert försökt nå finalen, säger Jens Fredricson.

TT: Hade du velat ha honom i Leipzig?

– Han finns med ändå. Vi pratar i telefon. Jag skickar filmer och så kommer han med råd. Men man måste fatta sina egna beslut. Det blir bäst så.

Fakta: Så avgörs världscupfinalen

Hoppning

Torsdag (14.35): Första omgången. 1,60-hinder. 36 ekipage startar i en tidshoppning där en rivning ger tre sekunders tidstillägg.

TV: SVT1/SVT play 14.25–16.00

Fredag (14.00): Andra omgången. 1,50–1,60-hinder. Samtliga ekipage (minus uteslutna och de som eventuellt utgått) startar. Grundomgång och omhoppning på tid. De 30 bästa går vidare. 1,6 miljoner kronor i prispengar fördelas.

TV: SVT1/SVT play, 13.50-16.00.

Söndag (14.45): Finalomgångarna. 1,60-hinder. Två rundor. Den slutliga vinnaren blir den ryttare som har samlat på sig lägst antal fel efter de tre finalklasserna. Om två ryttare står på samma slutpoäng rids en omhoppning . Totalt hoppar ryttarna om drygt tre miljoner kronor, vinnaren får 700 000.

TV: SVT1/SVT play, 14.35-18.00.

Svenska deltagare: Jens Fredricson/Markan Cosmopolit och Angelica Augustsson Zanotelli/Kalinka van de Nachtegaele.

Favoriter: Världstrean Martin Fuchs och tidigare världsettan Steve Guerdat, båda schweizare, samt tysken Marcus Ehning.

Dressyr

Torsdag (18.30): Grand prix. 18 ekipage startar.

TV: SVT play, 18.20-20.30.

Lördag (19.10: Grand prix kür. Ekipage som fick över 60 procent i torsdagens klass får starta i det fria programmet. Ryttarna rider om totalt 2,8 miljoner kronor, varav vinnaren får drygt 600 000.

TV: SVT play, 19.00-21.45.

Svensk deltagare: Patrik Kittel/Zepter.

Favoriter: Jessica von Bredow-Werndl dominerar branschen fullständigt just nu och kommer till start på stjärnhästen Dalera. Isabell Werth, som vunnit allt som går att vinna, gör sin sista stora start på Weihegold, hästen som snart går i pension.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!