Stjärnhästen avlivad – fick panik av jaktflygplan

Dressyrhästen Horsebo Smarties har avlivats. Den 22-åriga valacken hamnade i chocktillstånd efter att ha blivit skrämd av lågt flygande jaktflygplan. –Det är hemskt och väldigt tragiskt, säger pararyttaren Stinna Tange Kaastrup.

Jaktflygplan skrämde stjärnhästen Horsebo Smarties till döds. Arkivbild.

Jaktflygplan skrämde stjärnhästen Horsebo Smarties till döds. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Ridsport2023-11-06 11:42

Det var i inhägnaden i Nordsjælland i Danmark som den tragiska händelsen inträffade.

Två F16-plan, som flög på låg höjd, skrämde hästen till panik. Horsebo Smarties galopperade ur inhägnaden, ut på en väg innan han till slut föll ihop inne på en gård.

– Han får fullständig panik och när vi äntligen får tag i honom har han blödande sår överallt, efter att ha sprungit in i staket och grindar. Chocken och påfrestningen blev för mycket för honom. När veterinären kom förstod vi snabbt att att hästen behövde avlivas eftersom organen var förstörda och bakbenen helt krossats, säger hästens ägare Helle Mørkøv Kristiansen till DR.

Kristiansen är kritisk till att jaktflygplanen fick flyga så lågt.

Horsebo Smarties blev 22 år och var pensionerad som dressyrhäst. På meritlistan finns både EM- och VM-guld i paradressyr.

– Det är hemskt och ett väldigt tragiskt sätt för en så underbar häst att lämna världen på, säger Stinna Tange Kaastrup, som tog brons i Paralympics på hästen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om