Strålande svensk start på hästhoppnings-EM

De svenska ekipagen fortsätter där de slutade i OS. Efter första dagen av hästhoppnings-EM leder Sverige lagtävlingen, och Peder Fredricson är tvåa individuellt.

Peder Fredricson på Catch Me Not S. Arkivbild.

Peder Fredricson på Catch Me Not S. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ridsport2021-09-01 14:03

OS i Tokyo blev en stor succé för det svenska hästhoppningslandslaget, som tog guld i lag och silver individuellt genom Peder Fredricson på hästen All In.

EM i tyska Riesenbeck har börjat på samma sätt.

Trots att två av OS-guldmakarna, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann, saknas har Sverige fått en smakstart på EM.

Tyskt i topp

Peder Fredricson och Douglas Lindelöw rider båda hästar som gör debut i utomhusmästerskap, men det märktes knappast under den första tävlingsdagen.

Fredricson och Catch Me Not S ligger tvåa individuellt efter den första omgången på 72,58 sekunder och Lindelöw och Casquo Blue är trea på 73,99.

Tysken David Will, på C Vier, leder på 71,66.

– Det var en bra start för mig och för de andra. Han (Catch Me Not S) kändes väldigt bra och verkade trivas med banan. Det var inget mål att vara i ledningen i dag, men det flöt på bra och vi fick en bra rytm, säger Fredricson till SVT.

Alla svenskar felfria

Den första omgången räknas även in i lagtävlingen och där går det ännu bättre för svensk del eftersom även Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W (elva individuellt) red felfritt.

Det gör att Sverige leder lagtävlingen närmast före Tyskland och Schweiz.

Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele red också utan fel och ligger 32:a totalt, men det är endast de tre bästa resultaten i varje omgång som räknas in i lagtävlingen.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel nation på ledaren. Rätt är att David Will är från Tyskland.

Fakta: EM i Tyskland

EM i hästhoppning avgörs 1–5 september i tyska Riesenbeck.

Det svenska laget består av Peder Fredricson/Catch Me Not S, Rolf-Göran Bengtsson/Ermindo W, Douglas Lindelöw/Casquo Blue och Angelica Augustsson Zanotelli/Kalina van de Nacthegaele. Reserv: Evelina Tovek/Winnetou de la Hamente Z.

Fyra ekipage hoppar i lagtävlingen, men det sämsta resultatet i varje omgång räknas bort.

Lagtävlingen avgörs först, men lagomgångarna är samtidigt kval till den individuella finalen.

Efter onsdagen tidshoppning fortsätter mästerskapet så här:

Torsdag den 2 september (SVT1 kl. 12.50–17.00):

160-hoppning, en runda, individuellt kval och lag.

Fel i denna runda läggs till felen som ekipagen har med sig efter första dagen, resultatet räknas både individuellt och för laget.

Fredag den 3 september (SVT1 kl. 11.50–16.00):

160-hoppning, en runda, individuellt kval och lagfinal.

Öppen för de tio bäst placerade lagen och de 50 bäst placerade individuella ryttarna efter de första två tävlingsdagarna. Fel i denna runda läggs till felen som ryttarna har med sig sedan tidigare. För lagresultatet räknas de tre bästa resultaten i varje runda. Vid en eventuell omhoppning om medaljerna rider alla ryttarna i laget.

Söndag den 5 september (SVT2 kl. 13.55–15.00 och kl. 15.55–17.00):

160-hoppning, två rundor, individuell final.

I första rundan rider de 25 bästa individuella ekipagen efter tre tävlingsdagar. Fel i denna runda läggs till felen som ekipagen har med sig sedan tidigare. Andra rundan är öppen för de återstående tolv bästa individuella ekipagen. Fel i denna runda läggs till felen som ekipagen har med sig sedan tidigare. Om ekipage, efter alla rundor, ligger på lika antal fel på någon av de tre första platserna sker omhoppning om medaljerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!