Svenska stjärnorna visade klassen direkt

Beskedet kom direkt. Peder Fredricson och Henrik von Eckermann tänker fajtas om medaljerna på söndag. –Vad ska man säga. Henrik och Peder... det är inte mycket att diskutera, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.

Peder Fredricson och All In levererade redan i den inledande tidshoppningen.

Peder Fredricson och All In levererade redan i den inledande tidshoppningen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2022-08-10 16:49

De svenska ryttarstjärnorna lade sig i slagläge när VM-hoppningarna i Herning inleddes med tidshoppning.

Fransmannen Julien Epaillard var snabbast, vann klassen och står på 0 fel inför fortsättningen. Sedan följer britten Scott Brash på 0,23 fel och schweizaren Martin Fuchs på 0,36.

Fredricson och von Eckermann är hack i häl på 0,40 och 0,58 fel inför torsdagens omgång. En snudd på perfekt start på mästerskapet där världstrean Fredricson och världsettan von Eckermann tillhör de tyngsta förhandsfavoriterna.

Fredricson, sist ut av alla de 103 ekipagen, hyllade sin partner, den trogne mästerskapshästen All In.

– Han kändes jättebra. Nummer ett är att det är fantastiskt att ha honom här, när han hoppar på det här sättet första dagen. Han imponerar alltid på mig.

TT: Var det bättre än du hade vågat hoppas på?

– Ja, jag tyckte han hoppade bättre än jag hoppats på. Det måste jag säga. Bland det bästa han någonsin gjort. Jag ville ha en snabb och säker runda och det fungerade jättebra.

– Nu i efterhand hade det varit roligare att vara i ledningen men det är ett långt mästerskap. Jag lade till något språng här och där för att ha kvar hoppningen i honom och inte riskera för mycket, säger Fredricson.

Läste om bok

En del av den mentala laddningen inför VM har handlat om bokläsande. Fredricson plockade fram en gammal favorit ur bokhyllan hemma på Grevlundagården, Mark Divines The way of the seal.

– Jag har inte läst den på många år. Den är jäkligt bra. Den handlar om när man ska ut i strid. Det här är ungefär samma sak. Man måste uppskatta pressen, det gör att man utvecklas, säger Fredricson.

Henrik von Eckermann red King Edward som den världsetta han är och visade direkt varför han vill hoppa om VM-guldet.

– Det var bra, men jag hade gärna velat vara före Martin (Fuchs), jag tror han är den absolut hårdaste konkurrenten.

44 hundradelar snabbare

Att Fuchs var 44 hundradelar snabbare i den inledande tidshoppningen behöver inte betyda något. Mycket kan fortfarande hända, men just nu är det fördel Fuchs om båda ryttarna hamnar på totalt samma antal fel.

Henrik von Eckermann hade järnkoll på Fuchs tid när han kort efter red in på arenan.

– Ja, jag visste precis vad han hade gjort. Jag gick samma väg, men långsammare. Han fick en väldigt bra sväng hinder två till tre på nio galoppsprång och jag är säker på att jag hade tio. Där var han snabbare än jag var.

"Den jobbiga klassen"

von Eckermann är lättad över att han klarat tidshoppningen med gott resultat.

– Det är skönt. Det är alltid den jobbiga klassen. Även om man känner hästarna väldigt väl är det ändå en atmosfär där inne. Det är hinder och det är skuggor och man vet aldrig vad som kan hända.

– Det är skönt att ha det i bagaget och det känns fantastiskt och nu ser jag fram emot resten av veckan.

Världsettan glömde inte att berömma sin King Edward.

– Han är en så försiktig häst med så mycket kvalitet. Självklart är det en balans mellan försiktighet och mod. Modet måste man bygga och det måste få ta sin tid men nu har han kommit så långt att han vågar gå för det.

Jens Fredricson ligger 23:a med Markan Cosmopolit på 2,71 fel. Malin Baryard Johnsson hade en jobbigt VM-premiär med två rivningar och är 75:a på 7,77 fel.

Henrik von Eckermann och King Edward visade direkt varför de är ett av världens starkaste ekipage.
Henrik von Eckermann och King Edward visade direkt varför de är ett av världens starkaste ekipage.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!