Precis som i dressyren och hoppningen har antalet ekipage i varje lag kapats från fyra till tre. Tidigare har det sämsta resultatet strukits. Nu räknas alla. Samtidigt finns möjligheten att – mot straffpoäng – byta ekipage mellan grenarna (dressyr–terräng–hoppning).
– Jag tycker inte att det är så positivt. Det är redan en svår sport att hänga med i för åskådare och medier. Nu blir den än mer komplicerad. Vi får se, men jag tror inte att det är så bra för vår sport, säger Algotsson Ostholt, silvermedaljör i London 2012 men i Tokyo svensk reserv.
"Det är magiskt"
Svennerstål ser saken ur ett helt annat perspektiv.
– Jag tycker att de tidigare reglerna har varit totalt ologiska. Nu är de tre personer som rider. Alla resultat räknas. Nu är det sport.
Den Englandsbaserade ryttaren drar till med ett exempel:
– Tidigare var det som att du tittade på 4 x 100 meter och så vinner Jamaica, men det är bara det att du ska ta bort en "score" av de fyra och så vinner ett annat lag, säger han.
Svennerstål fortsätter:
– Jag förstår en del aspekter i det tidigare systemet, men det här är mycket mer sport. Det kommer att bli mer spänning, en helt annan tävling på mycket högre underhållningsnivå.
TT: Inga skyddsnät längre?
– Exakt. Nu blir man hårt straffad om en häst snubblar i terrängen, men sånt händer. Det är sport. Sorg, glädje, känslor. Det som gör sport fantastiskt.
Tror på laget
Han ser framför sig ett annat taktiskt tänkande bland ryttare och förbundskaptener, men tror inte att det kommer att bli några andra byten än de nödvändiga vid skador och uteslutningar.
– Det kostar för många poäng att byta.
Svennerstål gör sitt tredje raka olympiska spel. Efter EM-medaljerna både 2017 och 2019 tror han att det kan bli ett kul OS för honom och debutanterna Louise Romeike och Therese Viklund.
– Förhoppningarna ligger definitivt på laget. Jag tycker att vi har en god chans för en lagmedalj. Det kommer att bli hårt, vi kommer att få kriga för det, men jag tycker att vi har en realistisk chans.
– Vi har tre bra ryttare, tre bra hästar, fyra bra ryttare och fyra bra hästar faktiskt.
Stark i terrängen
Som OS-häst föll valet på 14-årige Balham Mist.
– Det är en väldigt stark terränghäst och förhoppningsvis kan vi dra nytta av det i den här värmen.
Just mixen med ett starkt ekipage i varje disciplin tror Svennerstål talar för ett starkt svenskt OS i fälttävlan.
– Vi har en bra balans mellan hästarna. Någon är lite starkare i dressyren, någon i terrängen och någon okej i hoppningen. Jag tror att den blandningen av hästar kommer att fungera bra, säger Ludwig Svennerstål.