Svenskt guldläge inför VM-rysaren

Det är lika enkelt som det är svårt. Hopplandslaget vinner ett historisk första VM-guld om tre av fyra ryttare rider felfritt i kvällens lagfinal. –Vi vet vad vi ska göra, vi ska rida felfritt inom tiden. Det är det enda vi behöver tänka på, säger Peder Fredricson.

Peder Fredricson på All In. Sent i kväll kan han och det svenska hopplandslaget vinna ett historiskt VM-guld i lagfinalen.

Peder Fredricson på All In. Sent i kväll kan han och det svenska hopplandslaget vinna ett historiskt VM-guld i lagfinalen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2022-08-12 05:58

Det väntar en lång dags färd mot natt. Först 21.00 inleds lagfinalen under strålkastarskenet på Stutteri Ask-stadion i Herning.

Några timmar senare vet vi om kvartetten Fredricson, hans storebror Jens, Malin Baryard Johnsson och världsettan Henrik von Eckermann lyckas med den enastående bravaden att följa upp förra årets OS-guld med att bli världsmästare.

Det var nära guldet i Tryon för fyra år sedan, där USA vann omhoppningen. Någon sådan kan det inte bli den här gången eftersom alla lag har olika decimaler i sina fel. De svenska förutsättningarna är betydligt gynnsammare än då. Den här gången går landslaget in i finalen i ledning, så var inte fallet för fyra år sedan.

"Upp till oss"

– Vi vill ha den positionen. Vi vill inte att andra länder ska ha det i sina händer. Nu har vi det i våra, nu är det upp till oss och ta hand om det, säger von Eckermann.

Men marginalen ned till Frankrike är hårfin. Sverige har råd med ett tidsfel om fransmännen rider felfritt, men inte mer. Däremot är distansen till trean Tyskland mer än två nedslag.

De svenska ryttarna har sina egna sätt att förbereda sig. Var och en vet vad som gäller, vem man kan ta en kaffe eller promenad med, vem som vill vara i fred, vem som kan tänka sig att sticka ut på en cykeltur.

– Är någon i närheten käkar vi lunch tillsammans, men det är ingen hålla handen-dag. Alla håller sig till sitt. Det är det som är så bra i vårt lag att alla fokuserar på sitt och vet vad man ska göra, säger Henrik von Eckermann.

Infört godisförbud

Han longerar lätt sin King Edward, för att hålla igång hästen.

– Det handlar bara om att bevara kraften, säger han.

Själv har han infört ett personligt godisförbud under VM.

– Innan jag åkte hit drog jag ned på socker mycket. Socker gör mig seg och slö och det vill jag inte vara. Tar jag bort sockret går inte blodsockret upp och ned. Annars är det bara att äta som vanligt.

TT: Svårt att hålla sig borta från godiset?

– Ja, jag gillar det. Annars är jag bra med maten, jag äter nästan allt.

TT: Vad gör du för att få tiden att gå?

– Man försöker sova, man försöker sova igen. Ja, bara koppla av. Sova är det svåraste när man tävlar, för då har man ändå ett visst adrenalin som gör att jag inte sover lika bra som jag brukar.

– Annars blir det Netflix-serier. För tillfället tittar jag på "Peaky blinders". Och vara med familjen, säger världsettan som har sambon Janika Sprunger och sonen Noah på plats i Herning.

Fakta: Ställningen inför kvällens lagfinal

1) Sverige, 3,69 fel.

2) Frankrike, 5,44.

3) Tyskland, 11,76.

4) Nederländerna, 13,31.

5) Belgien, 13,49.

6) Storbritannien, 14,66.

7) Schweiz, 14,83.

8) Kanada, 15,56.

9) Irland, 17,15.

10) Brasilien, 17,29.

TV-tider: SVT 1, 20.50–00.00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!