Sverige kvar i medaljstriden – tack vare Ramel

Dressyrlandslaget sätter ribban kaxigt högt. Helgen ska firas med en VM-medalj. Och varför inte? Juliette Ramels fullträff på Buriel ger chansen att ta en efterlängtad pallplats. –Jag hoppas verkligen det, "fingers crossed", säger hon.

Juliette Ramel på Buriel såg till att Sverige är med i kampen om medaljerna i lagdressyren.

Juliette Ramel på Buriel såg till att Sverige är med i kampen om medaljerna i lagdressyren.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2022-08-06 15:14

Det svänger snabbt i sport. Jeanna Högberg och Astoria misslyckades som första svenska ekipage i lagtävlingen i Herning. 68,664 procent var en bra bit under hennes personbästa på 73.00 tidigare i år.

All press lades på Ramel och hennes 16-åring.

Ännu en svag svensk prestation i VM-manegen och Therese Nilshagen och Patrik Kittel hade med stor sannolikhet inte ridit om medaljerna när de fördelas under söndagen.

Med den vissheten skrittade Ramel in på banan. Några minuter senare drog hon ned braskade applåder och jubel från publiken – och då inte enbart från tillresta svenska supportrar.

"Höll inte igen"

Alla som kan sporten såg att det här var något extra.

Förbundskaptenen Bo Jenå utmärkte sig i det svenska lägret där han stod och smällde ihop sina gigantiska klapphandskar med en frenesi som om han försökte bidra till energikrisen.

– Jag är så glad att hon verkligen vågar rida fullt ut i de svåra sakerna som hon vet att hon kan. Hon red verkligen för ett bra resultat och höll inte igen. Det här behövde vi, säger Jenå.

TT: Nu är ni med i leken igen?

– Det är vi och det ville vi vara. "So far so good." De andra (Nilshagen och Kittel) måste också gå på topp, men det här hjälper absolut.

Ville lämna bra avtryck

Sverige ligger fyra. Nederländerna leder före Tyskland och Danmark efter två av fyra ryttare.

De tre bästa resultaten i varje lag räknas.

Ramel var mest lättad efteråt.

– Det var lite mer press än vanligt i dag. När man rider som andra ryttare känns det också bra att man lämnar ett bra fotavtryck åt dem som ska gå in i morgon. Det känns nog bra för dem också, säger hon.

TT: Behöver du ha den lilla extra pressen på dig?

– Jag vet inte. Vad tycker du?

TT: Du ser ut att kunna hantera den...

– Ja, men, nä... jag försöker inte tänka att så får jag inte känna utan bara fylla huvudet med det man vill känna, det man vill ska hända. Bara det positiva.

Domarna gav 76,164 procent. Lite snålt, enligt Bo Jenå. Han hade velat se runt 77.

"Så himla bra känsla"

Juliette Ramel:

– Det är nog lite så efter Aachen, där jag inte red bra. Inför domarna är det inte bra att göra det inför ett mästerskap.

TT: Med tanke på sammanhanget, hur rankar du den här ritten?

– Jag måste nog säga att det var en av mina bästa. Jag hade en så himla bra känsla. Jag kände att han (Buriel) var så laddad men samtidigt avspänd. Han har sån energi, men känns inte alls stressad eller motig, säger Ramel.

Senast svensk dressyr tog medalj på ett VM var i Rom 1998, för 24 år sedan.

Då knep Louise Nathhorst det individuella bronset och var dessutom ankaret i laget med Ulla Håkansson, Annette Solmell och Jan Brink som också kom trea.

Det är inte bara medaljer som står på spel. De sex främsta nationerna i lagdressyren kvalar in till OS i Paris 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!