Sverige utan medalj – dansk hemmasuccé

Danskarna bjöd på dressyrdynamit och firade landets första VM-guld i lagtävlingen. Om svenskarna smällde det inte lika högt. Det kom mest en puff när det gällde – och slutade med ännu ett världsmästerskap utanför prispallen. –Det är alltid förargligt att bli fyra. Vi måste våga mer, ta ut svängarna, säger förbundskaptenen Bo Jenå.

Patrik Kittel på Touchdown.

Patrik Kittel på Touchdown.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2022-08-07 16:54

Det är en sak att vinna lagtävlingar i Nations Cup. Där har dressyrlandslaget både dominerat och imponerat på senare år. Men det hela är något av en illusion. Världens främsta ekipage lägger det bästa krutet på mästerskapen och andra stora tävlingar.

När det kommer till VM räcker de svenska elitryttarna inte hela vägen till de högt uppsatta målen. Förhoppningen var att slippa ännu en fjärdeplats, men det var aldrig nära medalj.

– Jag är besviken men i det här sällskapet är en fjärdeplats bra. På så sätt är det en bra fjärdeplats snarare än en dålig, säger Bo Jenå.

Uppvisning av Laudrup-Dufour

I stället utmanade britterna danskarna om guldet och tyskarna tog bronset med god marginal till kvartetten Patrik Kittel, Therese Nilshagen, Juliette Ramel och Jeanna Högberg.

Cathrine Laudrup-Dufour, Nanna Merrald Rasmussen, Carina Cassøe Krüth och Daniel Bachmann Andersen hyllades stort på vad som annars är FC Midtjyllands hemmaplan i danska fotbollsligan.

– Jag försökte rida på gränsen, men hålla mig på rätt sida av både kaos och briljans. I en lagtävling måste man ta kalkylerade risker och han gjorde det så bra, säger Laudrup-Dufour, världsstjärnan som säkrade det danska guldet.

På sociala medier riktade hon också en vädjan till hemmapubliken, att inte börja applådera innan hon och Vamos Amigos gjort halt.

– Det tar tid för en ung häst att vänja sig vid så här stora arenor och varför applådera innan man är klar? Publiken skötte sig bra, säger Laudrup-Dufour.

Hennes 81,864 var lagtävlingens högsta procent.

Kittel besviken på domarna

Patrik Kittel på Touchdown var sist ut av de svenska ekipagen och kom in på banan efter danskan.

Kravet på lagankaret var lika enkelt som svårt: sätt nytt personbästa med råge. Resten handlade om att tysken Frederic Wandres måste underprestera på Duke of Britain.

Varken det ena eller det andra slog in.

Kittel gjorde sitt jobb, inte mer. Efteråt var han mer än nöjd med sin häst och hur den reagerade på publikreaktionerna efter Laudrup-Dufours fullträff. Besvikelsen riktade han mot domarna som inte gav mer än 76,522 procent och riktigt förbannad blev han på samma skrå sedan Wandres fått 76,661.

Klara för OS

Något av ett plåster på det svenska såret är att fjärdeplatsen tog landslaget till OS i Paris 2024.

– Det var ett av målen. Nu är det uppåt och det känns bra. Sedan hade vi siktat på en medaljplats här. Vi hade en bra känsla och vi hade tränat bra. Men är det inte felfritt inne på banan då åker poängen ned, säger Jenå.

– Vi behöver en häst som går upp på 79-80 procent för att vi ska vara med. Det tror jag någon av de vi hade med här förhoppningsvis kan göra redan nästa år (EM i Italien).

Dressyren fortsätter med de individuella tävlingarna, GP special på måndagen och GP kür på onsdag. Trion Kittel, Ramel och Nilshagen tog sig vidare till specialen medan Högberg gjort sitt i VM.

Jobbet gjort, guldet klart. Nanna Merrald Rasmussen och Cathrine Laudrup-Dufour gratulerar varandra till den danska VM-succén.
Jobbet gjort, guldet klart. Nanna Merrald Rasmussen och Cathrine Laudrup-Dufour gratulerar varandra till den danska VM-succén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om