Vill ha ryttar-EM nästa år – trots OS-krock

När OS i Tokyo flyttades till sommaren 2021 ställdes det planerade ryttar-EM i Budapest samma år in. Starka röster höjs nu för att ändå arrangera mästerskapet – oavsett om det blir ett OS eller inte.

Får schweizaren Martin Fuchs trots allt chansen att försvara förra årets EM-guld i hoppning under nästa år? Arkivbild.

Får schweizaren Martin Fuchs trots allt chansen att försvara förra årets EM-guld i hoppning under nästa år? Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsport2020-09-10 17:45

Det europeiska ridsportförbundet, EEF, försöker få det internationella förbundet, FEI, att ändra sig och hålla mästerskapet som planerat.

Många nationella förbund står bakom önskemålet, bland annat Sverige.

FEI tycks vara med på noterna och har gett EEF i uppgift att titta närmare på aktuella arrangörer, tidsplan och ett rimligt sätt att genomföra mästerskapet i coronatider, skriver tidningenridsport.se.

Enligt sajten World of Showjumping har flera arrangörer anmält sitt intresse att arrangera.

FEI:s beslut att ställa in EM i Budapest i september 2021 – med OS-grenarna hoppning, dressyr, fälttävlan och paradressyr – möttes av kritik från många håll.

EEF:s ordförande Theo Ploegmakers skriver i ett nyhetsbrev att "många av de nationella förbunden i Europa anser att sporten mår bäst av att vara koncentrerad till en kontinent i dessa tider, vilket gör att EM blir det största målet nästa år".

EEF anser att osäkerheten kring om OS i Tokyo kan genomföras är stor och att man därför vill att FEI planerar för ett EM.

"Även om de olympiska spelen i Tokyo blir av är EM för de allra flesta EEF-federationer den viktigaste händelsen 2021", skriver Theo Ploegmakers.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!