Ringostarr Treb kördes till seger av Wilhelm Paal som hade taktiken klar från sitt innerspår. Han utnyttjade hästens enorma startsnabbhet och tog enkelt hand om ledningen. Första varvet travade han efter beskedliga 1.13.

Cyber Lane tryckte upp farten på sista långsidan. Flera hästar försökte ute i banan men det var ingen som kunde hota ledaren i den snabba avslutningen.

Jag hade kontroll på loppet. Jag tog det lite lugnt runt sista kurvan för att låta honom sträcka ut över upploppet. Det blev ganska enkelt, sade tysken Wim Paal.

Förstapriset var en miljon kronor och vinsten var den tredje i sjätte starten i år.

"Han är unik"

Det var också andra raka segern i det norrländska storloppet för Ringostarr Treb. I förra starten vann han Åbergs memorial på Jägersro då han besegrade svenska stjärnan Propulsion.

Han är unik. De flesta hade inte kommit tillbaka efter skador som han har gjort. I vintras kändes det långt borta att han skulle vara tillbaka i mitt stall och vinna storlopp som det här på Bergsåker. Wim körde också perfekt, det var lite taktik då han höll fast Sorbet i rygg, säger en glad Jerry Riordan som även vunnit loppet med Lisa America (2010).

Sorbet, körd av Örjan Kihlström, följde med bra som tvåa i rygg på vinnaren. Nadal Broline spurtade in vasst som trea – till stor glädje för tränaren och kusken Björn Goop.

Jag är väldigt nöjd med hans prestation. Han avslutade otroligt bra

Sensationell seger

I SM för kallblod blev det sensationell seger för Björs Frej, körd av Jorma Kontio. Finländaren körde ett perfekt lopp i ryggar fram till upploppet och Björs Frej var starkast i spurten.

Jag fick en bra känsla 500 meter från mål då vi låg i rygg på Örjan Kihlström (BW Sture) och min häst var starkast till slut. Ett mycket fint kallblod att köra. Jag började med att köra många kallblod hemma i Finland för drygt 50 år sedan, säger Kontio, 65 år.

Amatörtränaren Amelie Lagergren var smått chockad efter SM-segern som gav 250 000 kronor i prissumma.

Storfavoriten Pydin fick överta ledningen två varv från mål men var utan kraft i spurten.