Västerviksbon om dödsolyckan: "Jag kör inte längre"

I tisdags blev en man i 50-årsåldern påkörd av en bil och dödad när han åkte rullskidor på länsväg 134, strax söder om Åtvidaberg. "Fruktansvärt tragiskt", säger Anders Strömbäck.

Anders Strömbäck har åt mycket rullskidor genom åren, men väljer numera av säkerhetsskäl endast cykelbanor.

Anders Strömbäck har åt mycket rullskidor genom åren, men väljer numera av säkerhetsskäl endast cykelbanor.

Foto: Lotta Willsäter/Rikard Nilsson

Rullskidor2022-05-30 11:02

Den omkomne mannen motionerade ofta i trakterna kring Gamleby och dödsbeskedet har skakat många i området, som kände honom.

Anders Strömbäck i Västervik brukar också motionera på rullskidor, men har blivit allt försiktigare i var han åker.

– Jag tog beslutet för ungefär tio år sen att inte längre köra på trafikerade vägar just på grund av att det är så otäckt. Jag brukade köra på väg 40 en del och det gör jag aldrig mer. Det går för fort. När en lastbil kör förbi kan man knappt stå kvar på skidorna, berättar han.

– Som rullskidåkare kan man välja om man vill räknas som cyklist eller gångare, alltså om man kör med eller mot trafiken.

Vilket är säkrast?

– Omöjligt att säga, men jag upplevde det som bättre att ha farten åt samma håll som bilen, alltså att åka med trafiken. Jag kände att bilisten såg mig bättre när jag betraktades som cyklist. I motsatt riktning räknar de inte med att någon ska möta dem på samma sida av vägen. Däremot blir det otäckt när man åker åt samma håll eftersom man inte ser när bilarna kommer bakom ryggen.

Tisdagens olycka var inte den första på den vägen där en rullskidåkare förolyckats. I december 2018 blev en annan man i 50-årsåldern påkörd och dödad.

Hur ska man förhindra att det här händer igen?

– Jag tror inte att man kan förbjuda folk att åka rullskidor på vägarna utan jag tror mer att det handlar om att se till att det finns tryggare sträckor och att det sopas undan grus ordentligt på cykelvägarna. Numera finns det knappt några väggrenar på vägarna längre heller, vilket är synd. Norr om Mälaren vet jag att det finns speciella rullskidbanor och det skulle vi givetvis vilja ha här också.

Har du något tips till bilisterna?

– Lätta på gasen och anpassa hastigheten efter rådande omständigheter, det är helt och hållet bilistens ansvar om en rullskidåkare blir påkörd. Sen ska man vara medveten om att det kan komma rullskidåkare på båda sidor av vägen.

Anders Strömbäck åker endast rullskidor på cykelvägar nuförtiden men förstår att alla inte har möjlighet till det.

– I Ankarsrum har man inget val exempelvis, utan där blir det tyvärr så att man får åka på vägen för att kunna ta sig vidare. Jag har varit rädd många gånger. Det är fruktansvärt tragiskt det som har hänt, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!