Se profilerna lira – mitt på torget

Västervik blir premiärort när Sverigetouren Sweden 3x3 East Coast Tour drar igång i maj.

15 april 1919 17:30

3x3 är gatuversionen av basket och vid OS i Tokyo 2020 gör grenen OS-debut. En världstour finns redan och under Kristi himmelfärdshelgen kommer den svenska dam- och herreliten att drabba samman med internationellt motstånd längs med östkusten i orterna Västervik, Oskarshamn och Kalmar när den första upplagan av Sweden 3x3 East Coast Tour genomförs.

Detta är ett unikt samarbete dessa tre städer, basketföreningar, destinationsbolag och Svenska Basketbollförbundet emellan, som också fått stöd av Region Kalmar.

I Västervik äger turneringen rum fredag den 31 maj. En tillfällig 3x3-arena kommer byggas upp mitt i stan runt Fiskaretorget. Västerviks IF är tillsammans med Svenska basketbollförbundet lokal arrangör och ser mycket fram emot vad som väntar.

– Detta är ett fantastiskt initiativ av svensk basket och hjälper till att bredda intresset för basketen ute på landsbygden. Vi har fått ett starkt stöd av båda det lokala näringslivet och Västervik Framåt vilket är viktigt för oss som förhållandevis liten förening i sammanhanget att klara av att ro hem ett sådant här arrangemang. Vi ser fram emot att visa Västerviksborna en världssport på frammarsch och uppmanar alla att söka sig ner till Fiskaretorget under fredagen, även om man riskerar nackspärr, skrattar Mattias Olson, ordförande i Västerviks IF Basket.

– Förutom seniorturneringen i 3x3 kommer klubben också erbjuda "prova-på-basket" under hela helgen tillsammans med ”Mobila Fritidsgården” och hoppas på stor uppslutning av barn och ungdomar. Vår förhoppning är att locka fler ungdomar att börja spela basket eller bara idrotta på ett spontant och roligt sätt, fortsätter Mattias Olson.

– Idén om att skapa en tour på östkusten föddes redan i höstas och tack vare ett fint samarbete mellan destinationsbolag, föreningar och förbundet blir East Coast Tour nu verklighet. Att det ligger i slutet av maj gör det till startskottet för en lång evenemangssommar i Västervik, säger Johan Öhrling Elltorp, evenemangssamordnare på Västervik Framåt som stöttat föreningen i etableringen av eventet.

Även på förbundet är man glada för den nya touren:

– Förutsättningarna är de bästa för att vi ska få en bra start på årets Sweden 3x3 Tour. Tre bra stopp på tre dagar lovar gott och förväntas locka såväl svenska som utländska lag att fira Kristi himmelfärdshelgen på östkusten, säger Mats Elsnitz, 3x3 Manager på Svenska basketbollförbundet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard Nilsson