Segern som kan förlänga simstjärnans karriär

Sarah Sjöström jagar guld och segrar i VM – men den största segern har hon och hennes simkollegor redan tagit.

Den över Internationella simförbundet Fina.

En seger som gav två nya penningstinna tourer och som kan förlänga karriären för den 25-åriga stjärnan.

Absolut. Både för mig och mina konkurrenter, säger VM-hoppet som blev en av huvudpersonerna i den tuffa striden mot Internationella simförbundet.

17 juli 2019 05:57

Sarah Sjöström befinner sig just nu med övriga svenska landslaget i japanska Fukuoka och laddar för VM i sydkoreanska Gwangju som startar på söndag.

Ett VM året före OS är alltid extra stort. För Sjöström är det dessutom tioårsjubileum i VM-sammanhang sedan debuten i Rom 2009 där hon vann guld på 100 meter fjäril och satte dubbla världsrekord som 15-åring.

Men 2019 är framför allt året då Sjöström, sjufaldig världsmästare i långbana, och hennes kollegor efter sin revolt mot Internationella simförbundet, Fina, fått två nya penningstinna tourer:

+ Champions Swim Series, Finas nya tour, som avgjordes i våras och där Sjöström dominerade stort och drog in 1,4 miljoner kronor i prispengar.

+ International Swimming League, ISL, som startar i oktober och som kan förändra simmarnas vardag. I motsats till Finas nya tour, där bara de absolut bästa var med, är drygt 200 av de bästa simmarna i världen med i ISL som är en lagtävling med åtta deltagande lag.

Snabba ryck

Enligt Inside the Games, som bevakar OS och dess idrotter, kommer den totala prissumman under premiärsäsongen att ligga på runt 60 miljoner kronor.

När vi började diskutera det här så trodde vi inte att det skulle hända så snabbt. Vi sa att det kommer nog att hända när vi börjar lägga av med simningen, så det är kul att vara en del av det här. Just nu är det ISL mot Fina så det blir konkurrens mellan dem också. Det är spännande, säger Sjöström som är lagkapten i sitt lag tillsammans med sydafrikanske OS-guldmedaljören Chad le Clos.

Fina gjorde allt för att stoppa uppstickaren som leds av ukrainske affärsmannen och miljardären Konstantin Grigorisjin, som också äger Sjöströms internationella simklubb Energy Standard.

Det blev ett fult spel där Fina försökte utöva påtryckning på några av de största stjärnorna inför en testtävling i december i fjol. Hotet var avstängning från både VM och OS.

"Tomma hot"

Den svenska superstjärnan var en av måltavlorna och blev konfronterad av Finamedarbetare som försökte sätta press precis före ett lopp när hon jagade seger i världscupen. Något hon berättade för TT i höstas.

Men man visste att det var tomma hot. Jag var aldrig orolig. Jag kände också att jag hade så bra stöd runt omkring mig, med min agent och tränare och alla andra världssimmare. Vi var tillsammans allihop, säger hon.

Fina fick testtävlingen inställd – men simmarna vann ändå. På knock. Det internationella förbundet kröp till korset, erkände ISL och startade dessutom nya Champions Swim Series.

Trots att simningen är en av de bärande OS-sporterna och Fina ett rikt förbund har organisationen i många år fått kritik för att en försvinnande liten del av intäkterna går tillbaka till idrottarna.

Bara de absolut bästa har kunnat tjäna pengar på sin sport medan de allra flesta finansierar sina satsningar tack vare bidrag och sponsorer. Nu har ISL:s intåg satt press på Fina och öppnat ekonomiska möjligheter för fler.

Det blir mer utspritt och inte bara för dem som vinner medaljerna. Du får del av pengarna om det går bra för ditt lag, säger 25-åringen.

"Högst osannolikt"

Det är drygt elva år sedan hon slog igenom med sitt EM-guld på 100 meter fjäril och med de nya ekonomiska förutsättningarna i simvärlden ser Sjöström sig själv hålla på länge till.

Det är riktigt häftigt och jag tror sporten kommer att växa väldigt snabbt nu, säger hon.

Hon blir enda blågula simmaren i ISL. Även Michelle Coleman var inbjuden att delta, men har tackat nej och gör eventuellt en satsning på världscupen i stället.

Just nu ligger dock fokus på VM för Sjöström där hon är anmäld på fem distanser. Det är dock fortfarande osäkert om hon startar på 200 meter fritt.

På VM i Budapest 2017 blev hon mästerskapsdrottning med tre guld, ett silver och två världsrekord.

På EM i Glasgow i fjol skrev hon historia när hon som första svensk tog fyra guld i ett och samma mästerskap.

TT: Är siktet inställt på fyra guld även i VM?

Nej, jag har inga såna mål alls. Det är högst osannolikt. Okej, om jag slår fyra världsrekord så har jag ju fyra guld, men det finns andra som också är nära, säger Sjöström.
Fakta: Nya tourerna

Champions Swim Series. Simmades på försommaren med tre deltävlingar (Kina, Ungern och USA) och en total prissumma på cirka 36 miljoner kronor. De fyra bästa i världen i varje gren (mästare från OS, VM och världsrekordhållare) bjöds in. Touren återkommer 2020.

International Swimming League. Startar i oktober med åtta lag som tävlar mot varandra runt om i världen. Den stora finalen äger rum i Las Vegas den 20-21 december. Budgeten för serien ligger på cirka 20 miljoner dollar, motsvarande 180 miljoner kronor, och runt 60 miljoner kronor i prispengar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sundberg/TT