470-duon på bronsplats: "Kniven på strupen"

Svenskduon närmar sig medalj i 470-klassen. Anton Dahlberg och Fredrik Bergström kom åtta i torsdagens första delsegling och följde upp det med en femteplats i den andra.

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström under den första delseglingen i OS-regattan under onsdagen utanför Enoshima.

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström under den första delseglingen i OS-regattan under onsdagen utanför Enoshima.

Foto: Bernat Armangue/AP

Segling2021-07-29 09:18

Medaljhoppen befinner sig på bronsplats – men är självkritiska.

– Vi har lite kniven på strupen. Vi gjorde ett bottennapp igår. Våra konkurrenter har inte det bottennappet. Tabellen är lite dopad nu, säger Anton Dahlberg till TT och fortsätter:

– Vi har inte presterat så bra som en tredjeplats.

Snabbt skifte

I starten på den fjärde seglingen valde svenskduon att starta åt högersidan – ett beslut som lönade sig när de plötsligt klättrade upp i tabellen, säger Fredrik Bergström.

– Resten av fältet valde att starta lite åt vänstersidan. Sedan betalade sig högersidan så därför blev skiftet ganska snabbt.

Med sex seglingar kvar innan den avslutade medaljseglingen är svenskarna med i kampen om medaljerna.

Australiska favoriterna Matthew Belcher/Will Ryan, som tog silver i OS i Rio för fem år sedan, leder i sammandraget efter att ha vunnit båda torsdagens seglingar. Den brittiska båten är på silverplats och svenskarna är trea på samma placeringspoäng som den grekiska besättningen.

Hård konkurrens

Tuff konkurrens, säger Fredrik Bergström.

– Den är stenhård. Det är många båtar där ute som gör det bra.

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström inledde regattan i herrarnas 470 under onsdagen och vann den första seglingen. Svenskarna tappade dock snabbt och nådde bara 15:e plats i den andra seglingen under onsdagen.

På damsidan ligger Sverige på totalt 15:e plats efter att svenska 470-duon, Olivia Bergström och Lovisa Karlsson, hamnat på 10:e respektive 16:e plats i torsdagens seglingar.

Totalt görs tio delseglingar innan finalerna för damer och herrar i 470-klassen avgörs den 4 augusti.

Dahlberg och Bergström tog VM-guld följt av EM-brons i våras. Herrduon har tidigare tagit silver år 2017 och brons år 2019 i tvåmansjolleklassen.

Vid OS i Rio 2016 hamnade de på sjätte plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!