Seglingshoppen tappade efter perfekt start

De är regerande världsmästare och svenska guldhopp i OS. Det började bra för Anton Dahlberg och Fredrik Bergström. Men efter andra seglingen tappade 470-duon, som nu ligger på åttonde plats. –Leken har bara börjat, vi har mycket att tävla om, säger Bergström.

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström. Arkivbild.

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström. Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani/TT

Segling2021-07-28 08:20

Svenskduon ledde efter den första delseglingen i 470-klassen som avgörs utanför den lilla ön Enoshima några mil sydväst om Tokyo. De tog genast täten i kamp med Australien och drog sedan ifrån.

Tvingades ta ett straff

Under andra delseglingen dominerade i stället Spanien, Brasilien och Nya Zeeland och svenskarna slutade först på 15:e plats. Sverige ligger nu åtta i sammandraget.

Svenskarna gjorde en miss i den andra seglingen, kom för nära en annan båt och tvingades ta ett straff – svänga runt med båten – innan de kunde fortsätta framåt.

– Vi gör vårt straff och efter det var det väldigt, väldigt svårt att komma tillbaka in i matchen, säger Bergström.

Eftersom placeringspoängen räknas ihop kan 15:e platsen bli dyrbar för svenskarna. Resultatet från den sämsta delseglingen får räknas bort, men då finns det inte utrymme för så många fler missar om det ska bli ädla medaljer.

– Det är mycket kvar, mycket kommer att hända. Absolut kommer det att vara tungt att dra med oss en 15:e placering, men jag är övertygad om att våra konkurrenter kommer att ha tuffa dagar de också, säger Bergström.

Dahlberg och Bergström tog VM-guld följt av EM-brons i våras. Herrduon har tidigare tagit silver år 2017 och brons år 2019 i tvåmansjolleklassen. Vid OS i Rio 2016 hamnade de på sjätte plats.

17:e plats för damerna

Under onsdagen genomfördes även de första delseglingarna i nacra 17 samt damernas 470-kappsegling. Den svenska mixade besättningen i nacra 17-laget befinner sig i nuläget på en tolfte plats, medan damduon på 470-båten ligger på en 17:e plats efter två omgångar.

Leder gör Polen följt av Frankrike och Storbritannien.

Olivia Bergström, syster till 470-seglaren Fredrik, och Lovisa Karlsson hade otur under första seglingen och kapsejsade, vilket medförde att svenskorna kom på en 19:e plats.

– Det var väldigt stökiga vågor, från alla håll och första varvet så var vi inte beredda på det, säger Olivia Bergström.

TT: Ni har flera delseglingar kvar. Hur ska ni avancera framåt?

– Vi tar ett race i taget och fokuserar på uppgiften och försöker ge det vi kan, säger Karlsson.

Totalt görs tio delseglingar i grundomgången innan finalen för dam och herr avgörs den 4 augusti.

Lovisa Karlsson och Olivia Bergström är debutanter i OS-sammanhang, och säkrade en plats i samband med att de nådde åttondeplatsen på 470-EM i portugisiska Vilamoura i maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!