Rahm, som är klubbdirektör på Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS), säger i Discoverys studio att svenskarna seglade smart i medaljseglingen där man lyckades hålla de jagande spanjorerna bakom sig.
– Det är så skönt att se den här urladdningen de verkligen gör. De har kämpat för det här länge och det fanns så mycket nervositet, och det syntes innan, säger Rahm.
Sebastian Östling gjorde två OS tillsammans med Anton Dahlberg i 470, i Peking 2008 och London 2012, med en tiondeplats som bästa resultat. Han är förstås väldigt glad för det svenska silvret.
– Äntligen får de till det här. Det ligger så mycket jobb bakom. Jag tänker på det jag och Anton gjorde fram till 2012 och bara tills dess var det mycket jobb. Nio år senare, och efter fortsatt hårt arbete, har de blivit bättre hela tiden. Jag är så glad för deras guld, det är så mycket slit i den medaljen, säger han till TT.
Växt in i rollen
Östling säger att Dahlberg och Bergström de senaste åren växt in i rollen som en av de allra bästa 470-besättningarna. Svenskarna var rankat tvåa i världen inför OS.
– I VM för några år sedan ledde de men tappade och blev femma-sexa. Men de har fortsatt att mala ner konkurrenterna, de har tagit några medaljer och fick också ett VM-guld nu i år. Det gäller att lyckas hålla hela vägen några gånger, säger han.
TT: Så VM-guldet var viktigt för att lyckas i OS?
– Det tror jag absolut, säger Östling.
470-seglarna följer upp Josefin Olsson som tog silver i laser radial för några dagar sedan.
– Det hjälper Anton och Fredrik i dag, säger Rahm.
Han kan också fira att hans klubb tog båda OS-medaljerna.
– Det är helt fantastiskt. Man kan titta på USA som är en stor seglingsnation och inte tar någon medalj på OS. Vi hade fyra svenska seglare som hade medaljchanser och två medaljer blir det till slut. 2012 tog vi ett guld och ett silver och det här är absolut likvärdigt.
Kan dela på sig
Det kan inte bli någon ny OS-medalj för Dahlberg och Bergström tillsammans i 470. Till OS i Paris 2024 blir 470 en mixedklass.
– Sverige sitter i ett guldläge när man har två duktiga seglare, där Fredrik också har styrt mycket. Båda de här två seglarna har väldigt bra kunskap. Om de tar 470-dambesättningen och gör mixed och därmed får en sparringpartner i varandra så vore det idealt, säger Rahm som tidigare var förbundsdirektör i Svenska seglarförbundet.
– Pratar man om tre år till vore det oklokt att inte ta det steget över och göra två mixade besättningar, åtminstone en.