Stålheim vann i laser – Olsson klättrar

Efter en tuff start fick Jesper Stålheim det resultat han behövde i OS-regattan. Det blev svensk seger i den tredje seglingen i laserklassen i Enoshima, utanför Tokyo.

Jesper Stålheim kom först över mållinjen i den tredje seglingen.

Jesper Stålheim kom först över mållinjen i den tredje seglingen.

Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva/TT

Segling2021-07-26 07:40

Svensken inledde med en 22:a plats på söndagen och kom elva i måndagens första segling. Så förstaplatsen därefter var viktig och innebär att Stålheim nu ligger femma i sammandraget.

Det blev en händelserik dag i vattnet utanför Enoshina. I den första seglingen kolliderade svensken med en boj och båten kapsejsade.

– När jag kom till första märket var det rätt strömt och jag missbedömde det hela och träffade märket. Jag fick gå runt och slå (ställa om seglet, reds, anm.) och var rätt trött efter det. Så jag kapsejsade åt lovart när jag skulle bära av (mot märket), säger Stålheim efteråt och medger att den kom en hel del svordomar ur hans mun i det läget.

Finskt i ledning

Den andra seglingen gick bättre, men var inte heller den utan dramatik. Stålheim var 27:a vid första märket, men lyckades sedan ta sig upp i täten och vinna.

Finländaren Kaarle Tapper leder sammanlagt, före Tonci Stipanovic, Kroatien, som tog silver i klassen i OS-seglingarna i Rio de Janeiro 2016.

Stålheim hoppas kunna vara med och fightas om medaljerna. Tävlingen är långt ifrån avgjord.

– Det är ingen som har gjort tre riktigt bra seglingar än. Det är svårseglat med den här växlande frånlandsvinden så nära land. Det gör det mycket svårare.

– Men alla är på så hög nivå. Man måste kämpa för poängen i varje segling, säger KSSS-seglaren.

På tisdagen körs tre seglingar i laserklassen.

Olsson åtta

I damklassen laser radial seglade även Josefin Olsson upp sig efter en sämre inledning av regattan på söndagen, då hon låg 26:a sammanlagt efter två seglingar. Nu är hon på delad åttonde plats efter att ha blivit åtta och fyra i måndagens två seglingar.

Norska Line Flem Høst leder klassen efter att ha vunnit en av måndagens två seglingar.

De båda laserklasserna avgörs i tio seglingar och ett avslutande medaljrace den 1 augusti. Tre seglingar i laser och två i laser radial avgörs under tisdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!