Svenskhoppet i finnjolle på 11:e plats

Det svenska OS-hoppet i finnjolle, Max Salminen, tar sig framåt och ligger på elfte plats efter onsdagens delseglingar. –Ett hack bättre i dag, men det kommer vara en lång regatta, säger han efteråt.

Max Salminen. Arkivbild.

Segling2021-07-28 08:32

Svensken kom på åttonde plats i onsdagens fjärde delsegling och på sjunde plats i den tredje i regattan som avgörs utanför den lilla ön Enoshima några mil sydväst om Tokyo. Onsdagens resultat innebär att Max Salminen nu ligger på totalt elfte plats – något som finnjolleseglaren själv tar med ro.

– Det delas inte ut några medaljer i dag och inte i går heller. Det gäller att vara med i jakten därframme och i dag tog jag ett steg framåt, säger Max Salminen efter dagens tävlingar.

– Det kommer vara en lång regatta och värmen och den fysiska aspekten kommer bara att addera på hela tiden. Så det handlar om att vara med när det gäller.

Sex seglingsomgångar kvarstår för finnjolle, innan det är dags för medaljracet som hålls tisdag den 3 augusti.

Konkurrensen är tuff, medger Max Salminen.

– Jag vågar säga att i den här klassen har man aldrig sett så hög konkurrens tidigare. Det ser man på racingen, det handlar om sekunder i mål.

Max Salminen gjorde OS-debut i klassen starbåt, då som gast tillsammans med Fredrik Lööf i London 2012. De tog guld. När starbåtsklassen därefter försvann från OS-programmet bytte Salminen till enmansklassen finnjolle.

Finnjollen har varit på OS-programmet sedan 1952. Till Paris 2024 försvinner den, medan bland annat havskappsegling och kite tillkommer.