Anna Lindbergs blixtavhopp: Inte det jag tror på

Förra stjärnan Anna Lindberg skulle leda svenskt simhopp till högre nivåer. Men efter bara fyra månader väljer hon att hoppa av som förbundskapten. –Jag känner att jag inte kan driva det jobb som jag tror på och som jag vill, säger Lindberg till TT.

Anna Lindberg.

Anna Lindberg.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Simhopp2022-03-17 10:16

Anna Lindberg tog sex EM-guld under en lång karriär och deltog i fem OS. Hon tillträdde som förbundskapten den 1 november i fjol och hade kontrakt över OS i Paris 2024.

– Det går inte under de förutsättningar som finns nu. Det gäller att vi är enade och samarbetar och drar det här åt rätt håll med de positiva krafter som finns. Men det är lite annat som får ta över och eldas på, då blir det svårt, säger Lindberg.

"Behöver göra avkall"

Hon vill inte ge några konkreta exempel, men säger:

– Jag känner att vi har kommit dit redan nu att jag behöver göra avkall på det jag står för, mina principer och värderingar. När man känner att man behöver kliva bort från det och halka in i något annat som jag inte står för, det vill jag inte, säger Lindberg.

Anna Lindberg har tidigare haft meningsskiljaktigheter med simförbundet. För drygt fem år sedan jobbade hon med ett projekt för att ta fram en ny träningsmodell för barn och unga. Det stoppades av Svenska simförbundets styrelse som tyckte att det blev för mycket elittänk i för unga åldrar.

Men modellen fick i stället genomslag på klubbnivå och Lindbergs plan sjösattes av Stockholmspolisens IF som än i dag arbetar efter den.

Sandmark tar över

Simförbundets sportchef Ulrika Sandmark, tidigare förbundskapten för simlandslaget, kommer att ta över Lindbergs arbete som tillförordnad förbundskapten.

"Anna har gjort en helhetsbedömning och bestämt sig för att kliva av. Vi ville gärna se att hon stannade på sin post, men respekterar hennes beslut och hoppas att vi kan hitta samarbetsformer framöver där vi inom svensk simidrott kan få ta del av hennes kompetens gällande elitidrott och ledarskap", säger Sandmark.

Svenskt simhopp har fört en tynande tillvaro efter att Anna Lindberg slutade efter OS i London 2012, men i fjol slog Emma Gullstrand igenom med ett brons på 3-meterssvikten i EM och var nära att ta sig till final i OS i Tokyo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!