Simhoppslöftet nära final: "Gjorde allt jag kunde"

Simhopparen Emma Gullstrand slog till med ett monsterhopp i sista omgången – och höll på att landa i OS-final. Men det fattades en poäng. –Jag gjorde allt jag kunde, men det räckte inte hela vägen, säger hon.

Emma Gullstrand slogs ut i semifinal i tremeterssvikten.

Emma Gullstrand slogs ut i semifinal i tremeterssvikten.

Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Simhopp2021-07-31 09:38

Det 20-åriga framtidshoppet från Jönköping var dock inte alltför nedslagen.

Snarare gav debuten i Tokyo mersmak inför framtiden.

– Jag tänker redan på Paris 2024 (skratt), det är ju bara tre år kvar. Då ser jag en finalplats framför mig, säger Gullstrand som tog EM-brons i Budapest i maj och efter den framgången togs ut till OS.

– Det har varit helt fantastiskt här och det har gått så mycket bättre än jag hade tänkt.

Gullstrand gjorde en stabil hoppning i semifinalen, men utan det där lilla extra och låg näst sist inför sista omgången.

Planerat lyft

Då kom det planerade lyftet. Hon hade höjt svårighetsgraden på sista hoppet, 2,5 framåt med dubbelskruv, jämfört med i kvalet i fredags.

– Jag bytte mitt sista hopp från en skruv i går till två skruvar i dag just om det här skulle hända att jag behövde lite extra poäng. Det var mitt lilla hemliga vapen. Antingen går allt in eller inte alls. Det hjälpte mig att plocka poäng, synd bara att det var en poäng ifrån, säger hon.

Gullstrand slutade 13:e, en placering från finalen, och med 0,95 poäng upp till tolfteplatsen, den sista finalplatsen.

– Alla mina hopp var sexor, stabilt, och jag kunde ha legat runt sjuor, så jag kunde ha hämtat in ganska många fler poäng, säger hon.

Gullstrand är den första svenska simhopparen som nått OS sedan stjärnan Anna Lindberg satte punkt för sin karriär 2012.

USA-flytten ett lyft

Gullstrand har haft det kämpigt med simhoppet under pandemin när alla tävlingar ströks. Hon tappade motivationen, men räddningen blev att hon kom in på ett stipendium på University of Miami i februari i år där hon pluggar och tränar.

Efter ett par veckors semester på hemmaplan – "mamma ramlade och bröt armen, så då passar jag på att åka hem" – fortsätter satsningen i USA.

Om inte...Emma Gullstrand är första reserv i finalen på söndagsmorgonen, svensk tid.

– Det är väldigt ovanligt att folk stryker sig på ett OS, men det kan ju hända så jag måste vara på plats i morgon och vara redo, säger hon.

Kina har vunnit tre av fyra guld hittills i simhoppet och de två främsta i semifinalen var kinesiskor, Shi Tingmao tog förstaplatsen före Wang Han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!