Bronstiden 57,56 var 83 hundradelar över semifinaltiden i går som var tangerat personligt rekord.
Marie Wattel, Frankrike, och Anna Ntountounaki, Grekland, delade EM-guldet då de satte händerna i kaklet samtidigt på 57,37.
Hansson var tvåa efter halva loppet, men gjorde en snabb vändning och gick upp i ledning.
Då kom felbeslutet.
– Jag gjorde det klassiska misstaget när det kommer till fjäril att jag ville för mycket. Jag känner mig stark och börjar "spinna". Jag dör när jag vill börja trycka på, säger hon.
Ingen tröst
Att medaljen var hennes första i långbana var inte till mycket tröst.
Louise Hansson såg det mer som hon förlorade ett guld i stället för att hon tog ett brons. Direkt efter finalen och före hon rev av ett par snabba intervjuer i intervjuzonen kom tårarna och svenska presschefen Anna Hammar fick trösta så gott det gick.
– Det är riktigt surt att nerverna spelar lite för stor roll i det här läget, säger Hansson som ser dagens missöde som läropengar inför årets stora mål, OS i Tokyo.
Louise Hansson har tidigare vunnit sex mästerskapsmedaljer i lagkapp på långbana.
För två år sedan gick hon till sin första VM-final individuellt när hon blev sjua i Sydkorea och det här var dagen när hon skulle nå hela vägen fram till ett EM-guld i Sarah Sjöströms frånvaro.
Den skadade svenska storstjärnan har tagit fyra EM-guld på 100 meter fjäril och är den enda blågula guldvinnaren i grenen på damsidan.
Coleman sjua
Inte heller för Michelle Coleman blev finalen på 50 meter frisim någon klang- och jubelföreställning.
Svenskan blev sjua på 24,65, nästan fyra tiondelar över personliga rekordet och tolv hundradelar över OS-kvalgränsen.
– Jag gav allt och det var det bästa jag hade i dag. Jag håller inte riktigt sista 20 meterna. Det blev lite stressat och jag kände mig inte riktigt avslappnad, säger hon.
Coleman, som simmar 100 meter fritt senare i veckan, klarade OS-kvalgränserna på både 50 och 100 meter fritt hösten 2019, men har inte fått klartecken från Sveriges olympiska kommitté, SOK.
I semifinalen i går var hon en hundradel över.
– Det har varit en kämpig vår och jag är glad att jag fick till tiden i semifinalen. Att det var en hundradel över – ja, visst. Men jag har varit under OS-kvalgränsen redan och jag hoppas att SOK inte lägger för mycket vikt vid den där hundradelen, säger hon.
Ranomi Kromowidjojo, nederländsk OS-guldvinnare 2012, vann på 23,97 och Pernille Blume, dansk OS-guldvinnare 2016, delade silvret tillsammans med Katarzyna Wasick, Polen, på 24,17.