Coleman sjua – rörd av all kärlek

Kärleken från kända och okända – energin från sitt livs första VM-final i långbana. Två saker Michelle Coleman, 29, tar med sig inför nästa uppgift, huvudnumret 50 meter fritt i sim-VM. –Det ska bli jättekul att släppa ut den farten, säger Coleman efter sjundeplatsen på 100 meter fritt.

Michelle Coleman på 100 meter frisim i VM.

Michelle Coleman på 100 meter frisim i VM.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2023-07-28 13:08

Det är ingen rast och ro för Coleman och 50 meter fritt, där hon simmat som bäst i år, startar på lördagsmorgonen.

Efter klang & jubelföreställningen i torsdagens semifinal satsade Michelle Coleman allt på ett kort i finalen på 100 meter fritt, hennes livs första i VM i långbana.

Det höll till vändningen och en bit till.

– Det kändes sista 15. Jag tänkte innan att jag måste gå ut hårt för att få ned tiden (från semifinalen). Jag kan inte släppa de andra. Det höll så långt det höll. Jag satsade i alla fall, säger Coleman.

"Vill ha mer"

TT: Känslorna nu efteråt?

– Man blir girig och vill ha mer. Jag hade hoppats på ytterligare en sänkning. Jag tävlade hårt och satsade, säger Coleman vars 53,83 var 42 hundradelar långsammare än i semifinalen.

Michelle Coleman har kämpat i tolv år från sin VM-debut 2011 fram till första individuella finalen.

Något som många blivit berörda av. Hon har fått glädjehälsningar på sociala medier från före detta stjärnor som Ranomi Kromowidjojo, Nederländerna, och nuvarande som Chad le Clos, Sydafrika, och Cate Campbell, Australien.

– Jag har blivit rörd. Folk skriver att jag förtjänar det här så mycket, jag blir så varm och alldeles tårögd. När jag har gått till avbadningsbassängen kommer folk fram. Jag har sugit åt mig all energi jag kan, säger Coleman och det blänker till i ögonen.

"Ger verkligen energi"

Hon tog en åtta månader lång paus från simningen i fjol och stod över hela långbanesäsongen efter att ha tappat glädjen.

Nu är den tillbaka.

Men pausen har också satt sina spår och Coleman menar att det till slut märktes på 100, att hon inte har tränat ikapp ännu.

Det räckte ändå till final.

Nu ser hon fram emot 50 meter fritt där hon orkar ett tufft schema bättre.

– Det här ger verkligen energi. Jag har ju farten och det ska bli superkul att få ut den. Man har inte helt kunna släppa ut den på en hundring, säger Coleman.

Favoriten Mollie O'Callaghan, 19 år, vann på 52,16 och australiskan blev historisk som den första kvinnan att ta hem dubbeln 100 och 200 meter fritt.

Hon slog ju världsrekord på dubbla distansen, italienskan Federica Pellegrinis legendariska från 2009.

OS-tvåan Siobhan Haughey, Hongkong, tog silver igen, 33 hundradelar bakom och bronset gick till Marrit Stenbergen, Nederländerna, dryga halvsekunden bakom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!