På en pressträff i OS-byn i Tokyo meddelade Sjöström att hon har bestämt sig:
– Jag kommer ställa upp på 100 fjärilsim, för jag har gjort det de senaste 13 åren på internationella mästerskap. Det blir tufft, men jag är nyfiken på hur det skulle kunna gå.
Hennes guldgren, där hon tagit ett OS-guld, fyra VM-guld och lika många EM-titlar, börjar på lördag med försök och finalen avgörs på måndag.
Det är till en final hon siktar i första hand.
– Om jag skulle gissa så borde jag kunna göra en bit under 57 sekunder i alla fall. Det kanske inte kommer räcka till medalj direkt, men vi får se, säger hon.
Sen träningsstart
Sjöström har efter armbågsbrottet med efterföljande operation i februari i första hand siktat in sig på 50 och 100 meter fritt i Tokyo. Hon innehar världsrekordet på båda distanserna.
Hon har varit tveksam över en start i OS-guldgrenen eftersom hon på grund av belastningen på armen inte kunde börja träna fjäril förrän ungefär en månad efter frisimmet.
Först i midsommarhelgen gjorde Sjöström tävlingscomeback på 100 fjäril i internationella sammanhang. Då fick hon tiden 57,65, drygt två sekunder över hennes eget världsrekord på distansen.
– Ju närmare tävling det har kommit desto mer nyfiken har jag blivit på vad jag kan göra. Jag förväntar mig inga världsrekord. Jag hoppas att jag ska vara mycket snabbare än i Rom, säger Sjöström som uppenbarligen fått fina kvitton under OS-lägret i japanska Fukuoka den senaste veckan.
Inför fjärilscomebacken i Rom sade Sjöström till TT: "Ska jag ställa upp så ska jag i alla fall kunna ta mig till final".
"Jätteglad och stolt"
Hennes konkurrenter har simmat snabbt på distansen i år, världsettan Torri Huske, USA, har simmat på 55,66 och både kinesiskan Zhang Yufei och Emma McKeon, Australien, har gjort under 56 sekunder.
Sjöström är glad och positiv över att hon ens kommer till start i Tokyo.
– Det går framåt hela tiden och jag är jätteglad och stolt över den resan som jag har gjort. Det har varit extremt tufft och gjort väldigt ont många gånger, men jag har pushat förbi smärtan med mycket vilja och mycket tålamod. Det har varit de viktigare bitarna och det känns riktigt häftigt att vara på OS. Det trodde jag verkligen inte när jag såg röntgenbilden, säger Sjöström som 27 år gammal gör sitt fjärde spel.
Det är speciella spel mitt under en pandemi och arrangören gör allt för att undvika smittspridning i OS-byn. Det har inte gått jättebra. Men Sjöström, som liksom de allra flesta i den svenska OS-truppen är vaccinerad, är inte orolig.
– Vi känner oss säkra och håller fokuset på tävlandet så mycket vi kan. Det är inte så att man går fram och kramas med konkurrenter och vänner på samma sätt som man kanske gjort tidigare i OS. Man försöker hålla distans till de som inte är i den svenska bubblan, säger hon.