Förvirring när supersystrarna slog rekord

Supersystrarna Hansson slog till med varsitt svenskt rekord i kortbane-VM inom loppet av drygt en halvtimme. Och skapade förvirring bland funktionärerna. De trodde att samma simmare först gick till final på 50 meter ryggsim med bästa tid (Louise Hansson) – och sedan fixade näst bästa semifinaltid (Sophie Hansson) på 100 meter bröstsim.

Louise Hansson slog svenskt rekord och var snabbast i semifinalen på 50 meter ryggsim.

Louise Hansson slog svenskt rekord och var snabbast i semifinalen på 50 meter ryggsim.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2021-12-19 17:07

Det var inne i "call room", där simmarna samlas precis före sina lopp, som en funktionär tyckte att Hansson från Sverige tävlade väldigt mycket.

– De sätter på oss våra namnlappar där och då kom en fram till mig och sa "att du måste ha väldigt mycket att göra, jag ser ditt namn hela tiden". Då förklarade jag att det är min syster också som varit här. Det var lite roligt, berättar Sophie Hansson.

Louise Hansson, 25, putsade sitt eget svenska rekord med 24 hundradelar till 25,83 och har på måndagskvällen chansen att plocka hem sitt andra individuella VM-guld efter skrällen på dubbla distansen tidigare.

Nära världsrekordet

Kapar hon lika mycket en gång till har hon plötsligt slagit Kira Toussaints världsrekord på 25,60. Den nederländska världsrekordhållaren missade dessutom finalen.

– Jag har chockat mig själv i varje lopp jag har simmat och det är klart att jag hoppas kunna leverera igen, men det är sport. Så jag ska bara gå in och göra det bästa jag kan i finalen, säger Louise Hansson.

Sophie Hansson, 23, kapade sitt svenska rekord med 27 hundradelar till 1.04,17 och var totaltvåa bakom kinesiskan Tang Qianting. Hon kan plocka hem sin andra individuella VM-medalj i Abu Dhabi efter bronset på 50 meter bröstsim.

– Det vore väldigt häftigt att gå under 1.04, så jag ska ge allt i morgon, säger Sophie Hansson.

Stolpe-ut för Rosvall

Louise Hansson var nära att få med sig en lagkamrat till finalen – men Hanna Rosvall missade med en ynka hundradel. Hon satte personligt rekord med 13 hundradelar och noterade 26,39.

Talangen Emelie Fast simmade i samma semifinal som Sophie Hansson, men hennes 1.05,28 räckte bara till tolfte plats.

Sophie Hansson slog svenskt rekord och var näst snabbast i semifinalen på 100 meter bröstsim.
Sophie Hansson slog svenskt rekord och var näst snabbast i semifinalen på 100 meter bröstsim.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!