Från kort till lång: "Kan hålla den här nivån"

Succé i kortbane-VM – kan de nya svenska stjärnorna Louise och Sophie Hansson även konkurrera om medaljer i långbana? Landslagstränaren Antonio Lutula är övertygad: –Det finns ingen anledning att de inte skulle kunna hålla den här nivån nästa år.

Louise och Sophie Hansson med sin medaljskörd i VM.

Louise och Sophie Hansson med sin medaljskörd i VM.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2021-12-22 10:52

Sarah Sjöström har varit svensk simnings stora stjärna, och till och från världens bästa kvinnliga simmare, i över ett decennium.

Nu ser hon ut att få sällskap.

Systrarna Hansson från Helsingborg hade aldrig tagit individuella medaljer på VM-nivå före mästerskapet i Abu Dhabi.

På onsdagseftermiddagen åker de hem till Sverige med fem stycken – och totalt 13 med lagkapperna inräknade, sju för Louise och sex för Sophie.

Nästa år avgörs två stora mästerskap i långbana, VM i Fukuoka i maj (flyttat från i år på grund av pandemin) och EM i Rom i augusti.

"Ser väldigt ljust ut"

Långbana (50-metersbassäng) är det stora inom simningen och där OS avgörs. Konkurrensen kommer att hårdna då inte alla stjärnor dras till ett kortbanemästerskap.

Men båda har gjort starka resultat under 2021 och tagit klivet upp i världseliten. Sophie Hansson tog EM-guld på 100 meter bröstsim i maj och följde upp med att bli OS-sexa i Tokyo.

Nu slog hon till på 50 också och missade precis, fyra, på 200 meter bröstsim. Grenar som Lutula anser att hon kan ha framgång på även i långbana.

– Hon är väldigt stark i själva simdelen och med tanke på det passar långbana henne faktiskt bättre. Kan hon fortsätta slipa på detaljer – in och ut från vändningen, undervattensdraget och uppgångar – så har hon en hel del utvecklingspotential. Det ser väldigt ljust ut, tycker Lutula.

"Potential och kapacitet"

Louise Hansson har också tagit medalj på sin specialdistans 100 meter fjäril i långbana. På tisdagen blev det VM-silver i kort.

Nu har hon slagit till i ryggsim (guld och brons) också, något hon inte tävlat på i kortbana de senaste åren och sparsamt i lång. Även där är Antonio Lutula optimistisk.

– Jag tycker definitivt hon ska ge det en chans. Hon har potential och kapacitet att simma snabbt i långbana också. Det är lite annorlunda, det är inte lika viktigt med kickarna där, det är mer simningen, men hon är stark i båda två, säger han.

Sverige har aldrig tagit så många medaljer på ett kortbane-VM som de tolv i Abu Dhabi. Den perfekta julklappen för svensk simning. Antonio Lutula är mycket nöjd:

– Jag är otroligt stolt över prestationerna och framför allt simmarnas inställning, tuffheten till tävling och att alltid ge sitt bästa. Framför allt kanske lagkapperna där de unga gått in på morgonen och tagit laget till final innan de mer erfarna kommit in och presterat hur bra som helst i finalerna.

Antonio Lutula. Arkivbild.
Antonio Lutula. Arkivbild.
Fakta: Nästa års långbanemästerkap

VM i Fuokuoka, Japan, 13–29 maj (simningen avgörs under 8 dagar). Flyttat från 2021 på grund av pandemin och OS-flytten.

EM i Rom, 11–17 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!