+ Så här avgörs det
EM pågår mellan den 11 och 21 augusti. Huvudnumret simning inleder mästerskapet (11-17 augusti), men även konstsim (11-15/8), simhopp (15-21/8), öppet vatten (18-21/8) och high diving (18-21/8) står på programmet.
+ Tv
SVT sänder finalpassen i simningen varje dag med start klockan 18.
+ Mästerskapstätt
Precis som i många andra idrotter är det mästerskapstätt på grund av pandemin. Det är därför EM och VM i långbana (50-metersbassäng) avgörs med så kort mellanrum. I normala fall avgörs VM och EM vartannat år och inte samma år.
+ Stor svensk trupp
Förbundskapten Martina Aronsson har tagit ut hela 25 simmare, vilket gör att Sverige har den sjätte största simtruppen i EM. Många simmare är nya i mästerskapssammanhang och sju av dem är under 20 år med 16-åriga Lisa Nystrand, ryggsim och medley, som truppens yngsta.
Som vanligt är det Sarah Sjöström som är den stora stjärnan. I VM tog hon två guld och ett silver, i Rom satsar hon enbart på VM-guldgrenarna 50 meter fritt och 50 meter fjäril och väljer att stå över både 100 meter fritt (VM-silver) och 100 meter fjäril.
Sveriges andre VM-medaljör, Erik Persson som tog silver på 200 meter bröstsim, avstår EM.
Systrarna Louise Hansson (100 meter fjäril) och Sophie Hansson (100 meter bröstsim där hon är regerande mästare) är också två stora medaljhopp.
Långdistansaren Victor Johansson gör en intressant comeback efter att ha stått över VM.
+ Historisk utomhusarena
De stora simmästerskapen avgörs numera inomhus i stora arenor, men Rom är ett undantag. Här är det utomhus som gäller på historiska Foro Italico, byggt mellan 1928 och 1938. Här avgjordes exempelvis OS 1960. Förutom simanläggningen finns också tennisbanor (där grusturneringen Italian Open avgörs i maj varje år) och så kronjuvelen Olympiastadion där Roma och Lazio spelar sina hemmamatcher i Serie A.
+ Italien i medvind
Hemmanationen Italien kommer till sitt hemmamästerskap i rejäl medvind efter att ha gjort sitt bästa VM i historien med sammanlagt nio medaljer, fem guld, två silver och två brons. Därmed blev Italien trea i medaljligan bakom USA och Australien. Det mest spektakulära guldet kom på herrarnas 4x100 meter medley där storfavoriten USA besegrades. Det var första gången Italien vann ett VM-guld i lagkapp.
Italiens största individuella stjärna är 27-årige långdistansaren Gregorio Paltrinieri som har vunnit OS-guld, tre VM-guld och tre EM-guld på 1 500 meter fritt och både VM- och EM-guld på 800 meter fritt och dessutom i öppet vatten.
+ Nej från brittiska stjärnor
Bröstsimsgiganten och trefaldige OS-guldvinnaren Adam Peaty misslyckades på 100 meter bröstsim i Samväldesspelen, blev bara fyra, och har dragit sig ur EM. Han missade också VM på grund av en fotskada. Inte heller James Guy, sex medaljer i Samväldesspelen, kommer till EM.
+ Når “Iron Lady” tresiffrigt?
Ungerska stjärnan Katinka Hosszu, 33, är inte lika vass som tidigare och misslyckades med att ta någon medalj i hemma-VM i juni. Hosszu, kallad för Iron Lady (järnkvinnan), har vunnit 96 mästerskapsmedaljer i lång- och kortbana och satsar mot 100. Hon simmar tre individuella grenar, 200 och 400 meter medley och 200 meter fjäril, samt eventuellt lagkappen 4x200 meter fritt.