Guide: Stök-VM med Sjöström i fokus

Först flyttades VM från 2021 till 2022 – och sedan ytterligare ett år till 2023. Då slog Internationella simförbundet i stället till och fixade ett "extra-VM" efter allt stök. På lördag startar det i ungerska Budapest – med Sarah Sjöström som stort svenskt medaljhopp.

Sarah Sjöström är det största svenska medaljhoppet i VM – men det finns fler. Arkivbild.

Sarah Sjöström är det största svenska medaljhoppet i VM – men det finns fler. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2022-06-16 11:09

+ Så här avgörs det:

VM avgörs den 18 juni-3 juli, med huvudnumret simning direkt och fram till den 25 juni. Sim-VM innehåller också simhopp, konstsim, simning i öppet vatten och vattenpolo.

+ VM i tv:

SVT sänder både försök (09.00) och finalpass (18.00) varje dag.

+ Tre år sedan senast:

VM i långbana (50-metersbassäng) är det största mästerskapet efter OS för simmarna. Det avgörs vartannat år, men pandemin har gjort att det är tre år sedan sist. OS-flytten gjorde att VM naturligtvis fick maka på sig i fjol och sedan meddelade japanska Fukuoka att man inte kunde arrangera i år av pandemiskäl. Det mästerskapet avgörs först nästa år. Besvikelsen blev så stor i simvärlden att det internationella förbundet, Fina, fick Budapest att med kort varsel ta på sig ett "extra-VM". Även EM i långbana avgörs i sommar (augusti i Rom) så det blir ett mästerskapstätt 2022.

+ Svenska simmare:

Nya förbundskaptenen Martina Aronsson har tagit ut 13 simmare: Isak Eliasson, Spårvägen, Emelie Fast, Södertörn, Robin Hansson, Spårvägen, Louise Hansson, Helsingborg, Sophie Hansson, Helsingborg, Oskar Hoff, Landskrona, Sara Junevik, Falun, Elias Persson, Malmö, Erik Persson, Kungsbacka, Hanna Rosvall, Helsingborg, Björn Seeliger, Stockholm, Sarah Sjöström, Södertörn och Sofia Åstedt, Elfsborg.

+ Blågula medaljchanser:

Sarah Sjöström, som tog fem individuella medaljer i senaste VM, är största medaljhoppet. Hon har ledsnat på paradgrenen 100 meter fjäril och valt bort den – och satsar på tre grenar, 50 och 100 meter fritt och 50 meter fjäril. Hon är snabbast i världen på de två 50-metersdistanserna hittills i år och fyra på 100 meter fritt. 2019 simmade hon även 200 meter fritt.

Systrarna Louise och Sophie Hansson har tagit stora kliv de senaste åren och är medaljhopp på 100 meter fjäril respektive 100 meter bröstsim. Louise är fyra i världen i år (men Sjöström är en av dem före) och Sophie 13:e, dock på en tid som är nästan sekunden sämre än personbästa.

Damernas medleylag, som tog dubbla guld och tangerade världsrekordet på 4x50 meter medley i kortbane-VM i december, är försvagat då Michelle Coleman tagit en paus. Sara Junevik ersätter.

+ Svenska finalrysare:

Förutsatt att ovanstående svenskor tar sig till final är det följande dagar som gäller: 19/6 Louise Hansson (100 meter fjäril), 20/6 Sophie Hansson (100 meter bröstsim), 23/6 Sarah Sjöström (100 meter fritt), 24/6 Sjöström (50 meter fjäril), 25/6 Sjöström (50 meter fritt) och lagkapp (4x100 meter medley).

+ Utländska stjärnor:

Den störste manlige stjärnan dyker upp i Budapest – dock inte den hetaste kvinnan. Amerikanen Caeleb Dressel tog fem OS-guld i Tokyo, tre individuellt och två i lag, och ska fylla på sin redan digra VM-guldsamling, 13 stycken.

Däremot avstår brittiske bröstsimsgiganten Adam Peaty, två guld i Tokyo, för att fokusera på Samväldesspelen i Birmingham i månadsskiftet juli/augusti.

Det mästerskapet har också fått flera australiska stjärnor att avstå VM, bland dem den mest lysande i Emma McKeon. Hon blev historisk i Tokyo som den första kvinnliga simmare som tagit sju medaljer i ett OS, varav fyra guld.

Det finns ändå kanoner att följa: Sjöström, amerikanska långdistansaren Katie Ledecky och hemmastjärnan och medleydrottningen Katinka Hosszu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!