Guldjakt och giftermål – Sjöströms häftiga år

En fullproppad tävlingssäsong blev lite luftigare när ISL-serien ställdes in. Det passar simstjärnan Sarah Sjöström rätt bra just i år. Hon ska både gifta sig och bli husägare.

Sarah Sjöström.

Sarah Sjöström.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Simning2022-04-10 05:30

– Det är kanske så att jag behöver ta det lite lugnare i höst. Jag har ju simmat världscupen 2017 och 2018 och sedan ISL varje höst efter det, så det är inte "the end of the world", säger 28-åriga Sjöström som just nu simmar på stortävlingen Swim Open på hemmaplan i Stockholm.

Där började hon sin vana trogen med toppresultat och satte världsårsbästa två gånger om på 50 meter fjäril.

En kickstart mot en späckad mästerskapssommar med VM i Budapest i juni och EM i Rom i augusti.

Att två mästerskap avgörs så tätt inpå varandra beror så klart på pandemin. VM skulle egentligen ha gått förra året, men då avgjordes OS ett år försenat.

"Planerar gästlistan"

De stora förändringarna för Sarah Sjöström sker utanför simbassängen. I januari under en vildmarkssafari i Jokkmokk friade hennes pojkvän sedan många år, Johan de Jong Skireus.

När bröllopet blir av är inte spikat.

– Vi har börjat planera med gästlista och spånat om när, men vi har inte kommit längre än så. Det blir ju ganska mycket med flytten också, säger Sjöström.

Det är den andra stora förändringen. Paret flyttar från sin lägenhet på Södermalm i Stockholm och har köpt hus utanför stan.

– Det blir spännande och skönt också. Jag kan ha svårt att varva ned och då gillar jag att fixa hemma, så nu blir det mycket sånt, med trädgården och så. Bara möjligheten att sätta sig ute på sommaren, det ser jag fram emot, säger Sarah Sjöström.

Saknar ISL

Trots att det är mycket på det privata planet kommer hon att sakna simserien ISL. Hennes lag har vunnit två av de tre avverkade åren och Sjöström har vunnit MVP-priset två gånger i den penningstinna serien.

Anledningen till att ISL ställs in är kriget i Ukraina.

– Det är så klart jättetråkigt, jag älskar tävlingskonceptet, men det är förståeligt. Många av de som arrangerar ISL är från Ukraina, grundaren är ju därifrån, jag förstår att det inte är bästa året. Jag vet inte hur världscupen är upplagd i år, kanske kör jag den i stället, säger hon.

Trots armbågsbrottet i fjol blev 2021 ännu ett kanonår för supersvenskan. Hon tog OS-silver mot alla odds på 50 meter frisim och förutom framgångarna i ISL sopade hon hem sex medaljer på kortbane-VM, varav tre guld, och sju på kortbane-EM, varav fyra guld.

Så förväntningarna är höga på mästerskapen i sommar för simstjärnan som nyligen fick veta att hon är släkt med skidstjärnan Charlotte Kalla, som precis avslutat sin framgångsrika karriär.

– Det var riktigt lustigt. Jag har hört rykten om det, men inte trott på det. Pappa sade att han hade släkt från Tärendö som hette Kalla i efternamn, sedan var det någon som hade släktforskat och sett att vi är femmänningar. Det är lite sjukt att världen är så liten, säger hon.

Sarah Sjöström tar en bild med ett par supportrar under Swim Open i Eriksdalsbadet.
Sarah Sjöström tar en bild med ett par supportrar under Swim Open i Eriksdalsbadet.
Fakta: Sjöströms program i Stockholm

Lördag: Seger och världsårsbästa i både försök och final (25,05) på 50 meter fjäril.

Söndag: 100 meter fjäril.

Måndag: 50 meter frisim.

Tisdag: 100 meter frisim.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!