Gymslit ska lyfta starkare Hansson

Fler timmar i gymmet ska ge Louise Hansson, 26, styrkan att ta VM- och OS-medaljer. Men det är ingenting Europamästarinnan njuter av.
–När man blir bättre blir det roligare, men det är ingen favorit, erkänner hon.

Louise Hansson under träning i tävlingsbassängen inför VM-starten.

Louise Hansson under träning i tävlingsbassängen inför VM-starten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Simning2023-07-22 14:30

Solen flödar i japanska Fukuoka och den 33-gradiga värmen gör tillsammans med luftfuktigheten att det för en nordbo känns som att gå rakt in i en vägg.

Simmarna har varit på plats i en vecka och har vant sig både vid miljön och dygnsomställningen när VM drar i gång på söndagen.

Louise Hansson är först ut av de svenska medaljhoppen individuellt då 100 meter fjäril drar i gång direkt.

Tuff VM-miss

I fjol missade hon medalj med ynka sju hundradelar och blev fyra på VM, men vann guld på EM några veckor senare.

Nu hoppas hon på VM-revansch.

Men förändrad träning med större fokus på att bygga muskler gör henne lite osäker.

Ännu så länge har inte satsningen visat sig tidsmässigt. Med 57,00 som bäst i år – 78 hundradelar över hennes personliga rekord – är hon tia på världsårsbästalistan.

– Det har varit en omställning för kroppen. Det är ju långsiktigt inför nästa år (OS i Paris) vi har byggt detta och förhoppningsvis ser jag resultat redan nu i sommar, men gör jag inte det så tror jag fortfarande på att träningen kommer att ge resultat, säger hon.

Anledningen till gymfokuset är att hon tillsammans med sin tränare Ian Hulme såg att hon var den simmare i OS-finalen i Tokyo som tog flest armtag.

– Även fast jag är en av de längsta simmarna och har långa armar. Jag håller inte lika mycket vatten som de andra simmarna och tappar lite i varje drag. Så det är det vi försöker jobba på, att ha styrkan och orken att försöka förlänga varje armtag, berättar Hansson som tog tre brons i kortbane-VM i december.

"Aldrig kört bänkpress"

Hon har ökat sin styrketräning stegvis under de senaste 18 månaderna. I år har hon börjat bygga muskler.

– Jag har aldrig kört bänkpress eller pressövningar generellt i gymmet eftersom jag alltid varit väldigt svag i det. Det har varit en lång process, säger hon.

Samtidigt är det en balansgång som simmare att inte bli för stor och tung.

– Min kroppstyp är inte den som kommer att bli jättestor även om jag gymmar fyra gånger i veckan. Men det gäller att hitta den balansen, absolut, och jag har lyckats stabilisera min vikt, säger Louise Hansson.

TT: Känner du redan nu någon effekt?

– Jag hoppas det, men jag har inget bevis. Det känns som jag har lagt på mig muskler och är starkare, den känslan har kommit mer och mer och musklerna lär sig. Det känns lättare, säger hon.

Konkurrensen på 100 meter fjäril är sylvass. Sedan Sarah Sjöström lade grenen åt sidan, besegrad i VM 2019 av kanadensiska nykomlingen Maggie MacNeil, har massor av unga simmare kommit fram på distansen.

Hela sju simmare i VM-startfältet har en anmälningstid på under 56,5 – och tre av dem är födda på 2000-talet.

– Det är det starkaste fältet på många år, men jag hoppas vara med och fajtas. Det är målet, säger Louise Hansson.

Fjäril och Fukuoka har dock gått bra ihop för svensk del tidigare. När VM gick i den japanska staden 2001 blev det fyra svenska fjärilsmedaljer genom Lars Frölander, guld på 100 meter fjäril och silver på halva distansen, Therese Alshammar, silver på 50 meter fjäril, och Anna-Karin Kammerling, brons på 50 meter fjäril.

Fakta: Louise Hansson

Född: 24 november 1996 i Helsingborg.

Bostadsort: Loughborough, England, där även hennes syster Sophie Hansson, bröstsimmaren, tränar.

Tränare: Ian Hulme.

Främsta meriter, långbana: EM-guld 100 meter fjäril och på 4x100 meter medley 2022, på 4x100 meter fritt 2014, VM-silver på 4x100 medley 2015.

Kortbana: VM-guld på 100 meter rygg, 4x50 och 4x100 meter medley 2021, VM-silver på 100 meter fjäril och 4x50 meter fritt 2021, VM-brons på 100 meter fjäril, 100 meter medley och 4x50 meter medley 2022 och på 50 meter rygg och 4x100 meter fritt 2021.

Simmar i VM: 100 meter fjäril, 50 meter ryggsim och lagkapp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!